VATILEAKS: PRESUDA U SUBOTU

Sobar Paolo Gabriele u sobi skrivao više od 1000 Papinih dokumenata, skupljao ih je od 2006.

RIM - U srijedu je u Vatikanu završeno ispitivanje svjedoka na suđenju bivšemu Papinu sobaru Paolu Gabrieleu, optuženome za višegodišnju sustavnu krađu povjerljivih dokumenata pape Benedkta XVI. Novo ročište zakazano je za subotu. Ono bi imalo biti i posljednje: očekuje se da će taj dan svoje završne riječi iznijeti i promotor pravde (državni tužilac) prof. Nicola Picardi i Gabrieleova braniteljica Cristiana Arru, bit će i Gabrieleu dana prilika da sudu uputi svoj posljednji apel, te se presuda očekuje popodne toga istoga dana - što znači da bi prvostepeno suđenje za svjetski razvikanu aferu Vatileaks potrajalo ukupno osam dana, nezamislivo kratko po standardima obližnje sudbeno neefikasne Italije.

Iznenađujuće otkriće

U srijedu su svjedočili vatikanski žandari Stefano De Santis, Silvano Carli, Luca Bassetti i Luca Cintia, uglavnom na okolnost pretresa Gabrieleova stana i nalaska, rekli su, više od tisuće originalnih ili fotokopiranih dokumenata koji se tiču Pape odnosno Svete Stolice. Uzimajući ih, njima su napunili 82 “selidbene kutije”. Neke je Gabriele uzeo iz Papina ureda, neke uz pomoć šifre iz Državnog tajništva, ili iz raznih kongregacija, “a neki su se ticali privatnosti i privatnog života Svetog Oca”, svjedočio je De Santis.

Ostali su se odnosili na ezoterična vjerska pitanja i na istraživanja o slobodnom zidarstvu, kršćanstvu, budizmu, jogi, političarima, te IOR-u (“vatikanskoj banci”). “Vidite koliko volim čitati i učiti!”, rekao je Gabriele žandarima pri pretresu, kako svjedoči De Santis.

Prva sumnja

U utorak je Gabrielea teretio Papin osobni tajnik mons. Georg Gänswein. Rekao je da je posumnjao u Gabrielea čitajući Nuzzijevu knjigu “Pisma Njegove Svetosti”. U njoj su citirana “dva dokumenta koja nikada nisu napustila moju sobu”, kazao je Gänswein (što bi značilo da je Papin sobar bio i njegov). Gänswein je nazočio pretresu, pa je opisao da su zatekli ne samo nove dokumente, nego i iz prijašnjih godina, “pa i 2007. i 2006.”.

‘Mučili su me u pritvoru’

Cintia, koji je odgovoran i za zatvorenike u Vatikanu, odbacio je optužbe o maltretiranju u zatvoru, koje je Gabriele iznio dan ranije. Tvrdio je da je bio zatvoren u ćeliju u kojoj “ni ruke nije mogao raširiti”, te da mu nisu dali spavati držeći svjetlo upaljeno 24 sata dnevno.

O tome je otvorena nova istraga, ali već u ovom postupku je Cintia pred sudom rekao isto što su i vatikanski predstavnici rekli novinarima: svjetlo je upaljeno radi nadzora kako se zatvorenik ne bi ubio ili samoozlijedio, a ćelija je veličinom udovoljavala evropskim standardima.

U svemu ostalome ova faza procesa nije donijela zapravo nikakvih bitnih iznenađenja, u usporedbi s onim što je “iscurilo” iz istrage.

Gabriele tvrdi da je nevin u pogledu krađe, ali da je kriv što je “izdao povjerenje Svetog Oca”, kojega voli “kao sin”.

Smatra da je “lako manipulirati osobom koja ima toliku vlast” kao Papa. Zaključio je da Papom manipuliraju jer je za stolom “pitao o stvarima o kojima je morao biti obaviješten”.

Gabriele tvrdi da nije imao sudionika, ali da nije bio jedini koji je dokumente dostavljao novinstvu.

Najvažnije pitanje

Tužilac Picardi je podsjetio Gabrielea na osobe koje je u istrazi spomenuo kao svoje kontakte. To su: Vincenzo Mauriello (službenik u Državnom tajništvu), Luca Catano (“koji je znao stvari o zapovjedniku Žandarmerije Domenicu Gianiju”), kardinali Angelo Comastri i Paolo Sardi, mons. Francesco Cavina (minutant u II. odsjeku Državnog tajništva tj. za odnose s državama), te Ingrid Stampa, svojedobno guvernanta kardinala Ratzingera dok još nije postao Papom, a sada službenica u Državnom tajništvu).

Njezino i Sardijevo ime iznio je svojedobno Paul Badde, dopisnik Die Welta, ali je Vatikan odlučno opovrgnuo njihovu umiješanost. Nijedno od tih sedmoro nije pozvano svjedočiti. Gabriele kaže da su oni imali utjecaj na nj, da mu je Sardi bio “duhovni vođa”, ali da ni na koji način nisu znali o njegovu uzimanju dokumenata.

Gabriele je ponovio da nije uzeo nikakav novac, da je, dapače, njegov “osnovni uvjet bio” da ne dobije nikakvu naknadu za dokumente koje je dostavio novinarima.

Presuda će reći što sud misli: je li Gabriele djelovao sam. Promatrači u to sumnjaju.

Ruši EU s kupole Svetog Petra

Marcello Di Finizio, tršćanski trgovac, po drugi put u dva mjeseca izmakao je pozornosti Vatikanske žandarmerije preskočivši ogradu na vrhu Michelangelove kupole nad Vatikanskom bazilikom svetog Petra i “ulogorivši” se na strehi jednoga od okruglih prozora.

Ustrašen da će Italija, slijedeći Bolkensteinovu evrodirektivu, staviti na dražbu prostore na pomorskom dobru, gdje je i njegovo poduzeće, Di Finizio je donio transparent sa zbrkanim zahtjevima: da Monti odstupi, da se ukinu euro i multinacionalna poduzeća, te da njega puste na miru. Spustio se na strehu neopažen u utorak u 17 sati. Di Finizio je ondje prenoćio i ostao i 24 sata kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:35