ŠPIJUNSKI SKANDAL

SNOWDEN: UHVATITE ME AKO MOŽETE I ZNATE U tijeku lov na najpoznatijeg zviždača na svijetu

Snowden je bio prijavljen na let za Havanu u 14 sati, no nije se ukrcao u avion. Sada se postavlja i pitanje je li uopće bio u Moskvi
 Screenshot/YouTube

Američkom zviždaču Edwardu Snowdenu jučer se izgubio svaki trag nakon što se nije pojavio na letu iz Moskve za Havanu na koji je bio prijavljen. U jednom se trenutku činilo da je, u maniri hladnoratovskih špijunskih igrica, cijela priča o tome da je Snowden uopće bio u Moskvi plasirana kao varka, dok je on zapravo već odletio u nepoznatom pravcu.

Analitičar koji je radio za američku vojno-obavještajnu Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) prošli je mjesec medijima proslijedio nekoliko top-secret dokumenata koji pokazuju da američke vlasti nadgledaju internetski i telefonski promet u SAD-u i diljem svijeta - a pretpostavlja se da na svom računalu ima još više od 200 tajnih dokumenata.

Od američkih vlasti - koje su protiv njega u subotu podigle optužnicu za špijunažu, dok ga dužnosnici u javnim istupima optužuju i za “izdaju” - sakrio se još u svibnju u Hong Kongu, a u nedjelju se navodno ukrcao za avion za Moskvu. Cilj mu je, kako se pretpostavlja, Ekvador, gdje je zatražio i politički azil, što je potvrdio ekvadorski ministar vanjskih poslova.

Razna nagađanja

No, jučer je malo toga bilo jasno. Prve sumnje o tome gdje je Snowden počele su kada se u 14 sati po lokalnom vremenu u Moksvi nije ukrcao na avion za Havanu. Na zrakoplov su se uspjeli ukrcati brojni novinari, reporteri Associated Pressa i Reutersa na Twitteru su objavili fotografije praznog mjesta 17A na kojem je navodno trebao biti Snowden.

Dio ruskih medija spekulirao je da bi se američki zviždač mogao ukrcati na kasniji let, a anonimni su izvori Interfaxu tvrdili da je Snowden već vjerojatno izvan Ruske Federacije i da možda nije odletio na Kubu nego u nekom drugom smjeru.

'RADIO SAM ZA AMERIČKU VLADU SAMO S JEDNIM CILJEM, PRIKUPITI DOKAZE O ŠPIJUNSKIM PROGRAMIMA' Snowden otkrio Kinezima

Među ostalim medijskim nagađanjima - redom nepotvrđenima - bila su i ona da postoji mogućnost da je Snowden ipak u zrakoplovu, ali da ga je Aeroflot sakrio u prvu klasu; da je neka strana zemlja po njega poslala privatni zrakoplov; da ostaje u Rusiji do danas kada će se ukrcati na Aeroflotov let za Hanoi, gdje je u posjetu ekvadorski šef diplomacije; pa čak i da je ostao u Moskvi kako bi brifirao ruske vlasti. Po društvenim su se mrežama za to vrijeme zbijale šale o tome da su “jadni” novinari zapeli na letu do Havane od 12 sati - i to bez alkohola jer ga Aeroflot na letovima za Kubu ne služi od 2010.

Štoviše, dio medija, ukljujući britanski Daily Telegraph i Guardian, spekulirao je o tome je li Snowden uopće došao u Moskvu. Da je u nedjelju uistinu bio na Aeroflotovu letu iz Hong Konga za Moskvu, potvrdio je tek anonimni dužnosnik te kompanije, no službenih potvrda te informacije nije bilo, a nije ga vidio ni nitko od ostalih putnika.

Diplomatski spor

- O njegovu sam potencijalnom dolasku saznao iz medija. Ne znam ništa - rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov za Guardian.

- Općenito, nemamo informacije o njemu - rekao je za Reuters.

Jedina osoba koja je jasno i glasno tvrdila da zna gdje je Snowden bio je osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

- Na sigurnom je mjestu i u dobrom raspoloženju. Ali ne možemo reći u kojoj je zemlji - rekao je Assange iz svog azila u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu te dodao da je moguće da je Snowden azil zatražio u više zemalja, uključujući Islandu.

Istodobno s potragom za Snowdenom zaoštravao se diplomatski spor između SAD-a s jedne i Hong Konga i Rusije s druge strane.

- Bilo bi iznimno zabrinjavajuće ako su Rusija i Kina bile adekvatno upozorene i ako su unatoč tome donijele odluku da namjerno to ignoriraju i da se ne drže zakonskih standarda - rekao je američki državni tajnik John Kerry.

No, unatoč upozorenjima, pitanje je mogu li Sjedinjene Države zaustaviti Snowdenov bijeg . SAD nema sporazum o izručenju s Rusijom - iako je Kerry jučer podsjetio da je Washington u posljednje dvije godine Moskvi izručio sedam zatvorenika i da očekuje reciprocitet. Sporazum postoji s Hong Kongom, Kubom, Venezuelom i Ekvadorom - iako svaka od tih država može odbiti izručenje u slučaju političkog progona, a Snowden se u pismu, koje je jučer na presici pročitao ekvadorski šef diplomacije Ricardo Patino, upravo na to i poziva: da ga u SAD-u ne čeka pravedno suđenje.

Ruski pravobranitelj za ljudska prava Vladimir Lukin rekao je da Rusija nema ovlasti deportirati Snowdena. Budući da nije imao rusku vizu, nije mogao izaći iz tranzitne zone na aerodromu - koja službeno nije ruski teritorij.

- Amerikanci ne mogu zahtijevati ništa - rekao je.

Istovremeno, sve je više spekulacija da je Snowdenov bijeg organizirala Kina upravo da bi izbjegla sukob sa Sjedinjenim Državama.

Informacije posrednika

- Sto posto je postojala komunikacija između Hong Konga i središnjih kineskih vlasti. Kina nije htjela uvrijediti Sjedinjene Države i odgovaralo joj je da Snowden ode - rekao je za Reuters izvor iz Pekinga.

Snowdenov odvjetnik Albert Ho rekao je da je Snowdena uistinu prije nekoliko dana kontaktirao posrednik koji mu je rekao da treba napustiti grad i da ga vlasti pritom neće zaustaviti. Iako je posrednik tvrdio da predstavlja hongkonške vlasti, Ho je uvjeren da je bio iz Pekinga.

- Vlasti u Hong Kongu nisu imale neku veliku ulogu. Njihova je uloga bila primiti upute da ga ne zaustave na aerodromu - rekao je Ho i dodao da je Snowden prošao imigracijsku kontrolu uz pomoć svoje američke putovnice bez ikakvih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:54