KAKAV POČETAK

Snimljeno kako novi ukrajinski bespilotni kopneni robot u prvoj bitci rasturio ruski rov: ‘Neki su uništeni, drugi su pobjegli‘

Fury je jedan od prvih učinkovitih naoružanih kopnenih robota

Bespilotni robot Fury (na ukrajinskom Liut)

 Volodymyr Tarasov/ukrinform/profimedia/Volodymyr Tarasov/ukrinform/profimedia

U svibnju su Ukrajinci predstavili svojeg novog naoružanog kopnenog robota, nazvanog Fury (Bijes, Gnjev, na ukrajinskom Liut). Četiri mjeseca kasnije, Fury je snimljen u borbi, a navodno je iznio pobjedu u svom prvom velikom oružanom obračunu. U četvrtak ili neposredno prije, jedan od Furyja veličine otprilike kolica za kupovinu izvršio je napad na ruski rov u ruskoj Kurskoj oblasti.

Izbjegavajući mine i pucajući iz strojnice u koordinaciji s dronovima koji nose eksploziv i minobacačima, robot je porazio malu skupinu ruskih vojnika.

"Rezultat: Dio neprijatelja je uništen, ostatak je pobjegao", objavio je na društvenim mrežama 1. odred 8. pukovnije za posebne namjene, koji je operater robota. "(Robot) je nekoliko puta pogođen iz RPG-ova i FPV-ova (granata na raketni pogon i FPV dronova s ​​pogledom iz prvog lica", ali je ustrajao, završio misiju i vratio se na oporavak".

Fury se ističe između drugih

Fury je jedan od nekoliko tipova naoružanih besposadnih kopnenih vozila koje su ukrajinski inženjeri razvili od početka ruske sveobuhvatne invazije na susjednu zemlju i jedan od prvih tipova koji su sudjelovali u ozbiljnijim borbama. Fury ima četiri kotača, radio za primanje naredbi operatera, video kamere i daljinski usmjeravajuću strojnicu. Ima debeo oklop s pločama koje štite njegove najranjivije komponente, piše analitičar Forbesa David Axe.

"Robot Fury napada ruske položaje i pokriva naše branitelje tijekom napada", napisao je u svibnju ukrajinski ministar za inovacije Mikhajlo Fedorov. "Vojsci se svidjelo što ga je lako kontrolirati i uočili su visoku razinu radio i video komunikacije robota, kao i njegov dobar ‘vid‘ i automatsku paljbu i danju i noću", dodao je.

Doduše, Fury nije jedinstven - Rusi također raspolažu naoružanim kopnenim robotima, ali u pobjedi i preživljavanju svoje prve velike borbe, Fury se ističe. Dok zračni dronovi mogu slobodno manevrirati u sve tri dimenzije, zemaljski se dronovi bore s brojnim preprekama na koje uobičajeno nailaze čak i na asfaltiranim površinama, poput rupa, kratera, grana stabala i strmih padina. Neasfaltirane površine još su teže prohodne.

Mobilnost u prvom planu

Već sam dolazak do bojnog polja velik je izazov za bespilotno kopneno vozilo, a da ne govori o tome da treba učiniti nešto korisno kada tamo stigne. Razvojni programeri Furyja pametno obratili pažnju na mobilnost i svom robotu ugradili velike kotače, dali nisko težište i visoku šasiju dosta udaljenu od tla.

Fury je svoju prvu veliku bitku vodio u ruskom selu Volfino, odmah preko rusko-ukrajinske granice. Volfino je na zapadnom kraju drugog velikog prodora Ukrajine u rusku Kursku oblast, koji je započeo prošlog tjedna.

Dok se velike ukrajinske snage bore da zadrže oko 650 četvornih kilometara Kurska koje su zauzele u kolovozu, puno manje snage - uključujući 8. pukovniju za posebne namjene i njezinog robota Furyja - pokušavaju napredovati u Kursk 30-ak kilometara zapadnije, očito s namjerom da okruže ruske snage između njih i glavnog ukrajinskog isturenog krila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:34