REDATELJ PRIZNAO

SNIMKA HRABROG DJEČAKA IZ SIRIJE JE LAŽIRANA! Uznemirujući video je obišao svijet

Norveški filmaš želio privući pozornost na veliki broj djece koja se nalaze u ratnoj zoni
 Screenshot

Video u kojem dječak iz Sirije spašava sestru tijekom snajperske paljbe postao je viralan nakon objave na YouTubeu, a objavili su ga i brojni mediji diljem svijeta.

No, ispostavilo se kako je snimka lažna, točnije režirala ga je grupa norveških filmaša koji su priznali da snimka nije snimljena tijekom stvarnog događaja već su ga oni snimili zajedno s glumcima te sirijskim izbjeglicama koji se nalaze na Malti.

Lars Klevberg, redatelj iz Osla, otkrio je kako je napravio te scene bazirajući se na televizijskim snimkama sukoba iz Sirije te je na taj način htio privući pozornost na veliki broj djece koja se nalaze u ratnoj zoni.

'Snimali smo na Malti u svibnju i to na setu koji je korišten za neke slavne filmove poput 'Troje' i 'Gladijatora'. Dječak i djevočica koji su na snimci su zapravo profesionalni glumci s Malte. A glasovi koji se čuju u pozadini su sirijske izbjeglice koje su sad na Malti. Napravio sam film i mi smo se pretvarali da je snimka pravog događaja kako bi ga ljudi podjelili s drugima i osjetili da ima nade', objasnio je Lars Klevberg za BBC.

Njegova filmska ekipa dobila je čak i financijsku potporu od Norveškog filmskog instituta za umjetnost kako bi snimili ovaj film. No, odbacuju sve navode kako su ovu snimku pustili na internet da bi dospjeli na naslovnice.

'Djeca koja preživljavaju usred vatrene paljbe trebao je biti jedan od maliih tragova koji bi naveo gledatelja da posumnja u vjerodostojnost onoga što gleda', rekao je producent John Einar Hagen te dodao: 'Prije finalizacije cijelog projekta, imali smo duge pregovore s investitorima oko etičkih pitanja vezanih za stvaranje jednog ovakvog filma.'

Podsjetimo, na početku snimke vidi se dječak kako leži na tlu dok dvije strane izmjenjuju vatru. U jednom trenutku je odlučio ustati i krenuti. Tada se čini kao da ga je pogodio metak. Dječak je pao kao pokošen. Međutim, par sekundi kasnije on se, čini se neozlijeđen, diže s tla i trči do djevojčice koja čuči kod jednog automobila. Dok je trajala razmjena vatre dječak je zgrabio djevojčicu za ruku i odveo je na sigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:16