PRVI OBOLJELI U SAD-u

SMRTONOSNI VIRUS Hoće li se ebola proširiti po SAD-u nakon velikog propusta američkih liječnika?

Oboljelog od ebole poslali su kući s antibioticima
 Mike Stone/Getty Images/AFP / Mike Stone/Getty Images/AFP

DALLAS - Osoba kojoj su jučer u Teksasu dijagnosticirali ebolu, zatražila je medicinsku pomoć još 26. kolovoza, ali su je liječnici iz hitne službe otpremili kući. Oboljeli nije pokazivao simptome zaraznih bolesti, pa mu je bolničko osoblje tada prepisalo antibiotike, javlja CBS.

'Mislim da su mu trebali postaviti više pitanja, jer ebola često započinje sa simptomima sličnima običnoj gripi', izjavio je ugledni epidemiolog dr. Stephen Morse. 'Ne možete na prvi pogled utvrditi da je u pitanju ebola sve dok se bolest ne rasplamsa.'

Dva dana kasnije stanje mu se pogoršalo pa je vozilom hitne pomoći otpremljen u Texas Health Presbyterian bolnicu u Dallasu. Tek su ga tamo liječnici upitali je li putovao, saznali za njegov povratak iz Liberije 20. kolovoza i posumnjali na ebolu.

EBOLA U SAD-u Pacijentu u Teksasu dijagnosticirali opaku bolest, ima vrućicu i povraća

Nakon što mu je jučer ebola i službeno dijagnosticirana, pacijent je smješten na posebni, izolirani odjel intenzivne njege, a liječnici ga promatraju odijeljeni staklenim zidom.

Svi oni koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelim zadnjih tjedan dana, otkad su se simptomi manifestirali, u opasnosti su od zaraze i bit će pomno nadzirani. 'Pratit ćemo sve osobe s kojima je bio u kontaktu, nadzirat ćemo ih i pratiti njihovo zdravstveno stanje', objasnio je doktor Edward Goodman iz bolnice u Dallasu.

Stručnjaci saveznog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) identificirali su 12-ak osoba koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelim od obole. Među njima je i nekoliko djece te tri člana time hitne pomoći koji su oboljelog prevozili u bolnicu. Vozilo hitne pomoći, kojim je zaražena osoba dopremljena u bolnicu, nalazi se u svojevrsnoj karanteni.

Putnici iz zrakoplova kojim se pacijent vratio iz Liberije nisu u opasnosti pošto rizik od zaraze postoji tek kad se pojave prvi simptomi bolesti.

Osoblje Texas Health Presbyterian bolnice dobro je pripremljeno za tretiranje ebole. Štoviše, prošli su tjedan održali krizni sastanak kako bi se pripremali upravo za slučaj poput ovoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 02:22