NOVA DEKAPITACIJA

SMAKNULI AMERIČKOG TAOCA Džihadist stao pored odrubljene ljudske glave: 'Ovo je Peter Kassig'

Peter Kassig je već peti talac sa Zapada kojemu je odrubljena glava na teritoriju Islamske države

Džihadisti iz Islamske države objavili su video na kojem je prikazana likvidacija američkog državljanina Petera Kassiga (26), javlja agencija AFP.

Izrazito gnjusna snimka traje 16 minuta, a na njoj muškarac maskiran u crno stoji pored odrubljene glave za koju tvrdi da je Kassigova. Kasnije na snimci vide se i leševi za koje neidentificirani džihadist tvrdi da su sirijski vojnici. Autentičnost materijala nije bilo moguće potvrditi

Riječ je o dosad petoj snimci na kojoj je prikazano smaknuće nekog zapadnog državljanina u zarobljeništvu ISIS-a. Prvo su pogubljeni američki novinari James Foley i Steven Sotloff, zatim humanitarac i sisački zet David Haines te humanitarac iz Manchestera Alan Henning.

Na snimci dekapitacije Henninga prikazan je Kassig uz obećanje da će on biti sljedeći. Kassig je humanitarac iz američke savezne države Indiane, koji je svojedobno služio u američkoj vojsci, a u međuvremenu je prešao na islam i njegovi su roditelji u više navrata preklinjali džihadiste da ga poštede.

Zasad nije jasno tko se pojavljuje na snimci najnovije likvidacije u ulozi ubojice, ali upravo je u nedjelju britanski Mail on Sunday objavio da je navodno ranjen 'Jihadi John', maskirani muškarac koji je govorio britanskim naglaskom engleskog jezika, a koji se dosad pojavljivao na svim prethodnim snimkama pogubljenja.

Mail on Sunday se pozvao na izvješća koja su došla do britanskog Foreign Officea.

Egzekutor poznat po nadimku Jihadi John na snimkama se uvijek pojavljivao maskiran u crno, a u ruci je držao nož. Vjeruje se da je za dlaku izbjegao smrt kada je u prošlu subotu iz zraka bombardiran sastanak vođa Islamske države u iračkom gradiću blizu granice sa Sirijom. Bombe su bacali avioni američke i iračke vojske.

'Čuli smo za izvješća prema kojima je ta osoba [Jihadi John] ranjena i trenutno ih provjeravamo. Informacije nam pristižu iz više izvora. Do incidenta je došlo prošlog vikenda, a izvješća smo primili prije nekoliko dana. Nemamo diplomatske predstavnike u Siriji i jako je teško potvrditi ova izvješća', izjavio je glasnogovornik Foreign Officea.

Mail on Sunday tvrdi da je, neovisno o Foreign Officeu, pribavio svjedočanstvo o samom napadu te o kasnijem nošenju Jihadi Johna s mjesta bombardiranja u bolnicu u al-Qaimu, gradu u provinciji Anbar na zapadu Iraka.

Foreign Office je o svemu objavio i priopćenje, u kojemu kratko piše: 'Čuli smo za izvješća, ali ne možemo ih potvrditi.'

Glasnogovornik američke centralne komande ništa nije htio potvrditi pravdajući to sigurnosnim razlozima.

U prošlotjednom napadu na sastanak džihadista poginulo je najmanje deset vođa Islamske države, a 40-ak ih je ranjeno. Prema nekim, također nepotvrđenim izvješćima, među ranjenima je i sam šef ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi. Nije jasno jesu li Amerikanci i Iračani ciljano napali ovaj sastanak jer su znali da je na njemu i Jihadi John ili se on ondje našao igrom slučaja.

Prema informacijama britanskog lista, sastanak je održan u bunkeru ispod jedne kuće, a okupilo se najmanje 30 plemenskih vođa kako bi položili zakletvu samoproglašenom kalifu al-Bagdadiju. Izvor na koji se poziva list tvrdi da je tamo bio i Jihadi John, kojega suborci iz ISIS-a zovu Jalman al-Britani.

Medicinska sestra u bolnici u kojoj je Jihadi John navodno bio zbrinut potvrdila je da je zaprimila pacijenta al-Britanija te je dodala da je to 'onaj što je ubio novinare'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:30