BIJES U PEKINGU

Službena Kina cenzurirala Papin govor Urbi et orbi

Sukob između Kine i Vatikana se opet zaoštrio i jasno je da Sveta Stolica ne kani popustiti

RIM - Kina je, u nedostatku jačih argumenata, morala posegnuti za cenzurom: s BBC-jeva programa na kineskome “nestao” je dio božićne poruke Urbi et orbi u kojemu je papa Benedikt XVI pozvaoi kineske katolike da se “ne predaju malodušju i da ustraju u vjeri unatoč proganjaju i diskriminaciji”.

Tumačiti slobodu vjere

I Peking i Vatikan se pozivaju na slobodu vjere, ali tumačeći je dijametralno suprotno: Sveta Stolica smatra da je sloboda vjere u Kini ugrožena time što je ondje državna vlast organizirala paralelnu katoličku hijerarhiju, izvlačeći je ispod Papine kanonske nadležnosti, a Kineska komunistička partija tvrdi da je sloboda vjere ugrožena time što Vatikan ometa nacionalnu katoličku crkvu. Vatikan demonstrira da su kineski katolici uza nj i on uz njih. Salezijanac Savio Hon Tai-Fai iz Hong Konga je dva dana prije Božića Papinom odlukom postao nadbiskup i tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda (nekadašnje Propagande fide) koja pokriva onaj veći dio svijeta u kojemu katolici nisu većina.

Demonstrativan čin

U nedjelju je na ručku za siromahe baš za Papin stol posjednut jedan rimski beskućnik Kinez (dok je s druge strane za tom istom trpezom bio i jedan etiopski musliman). Tako je i taj demonstrativan karitativan čin dobio i aktualan vanjskopolitički aspekt.

Već je tradicija da Papa dvaput u godini, o Božiću i o Uskrsu, ugosti siromahe. Kao blagovaonica se koristi predvorje Nervijeve Dvorane Pavla VI, gdje se organiziraju i drugi pontifikalni megaručkovi, npr. kada Papa ugošćuje sve kardinale koji sudjeluju u konsistoriju ili biskupe okupljene na zasjedanju Biskupske sinode. Ovaj put su na red došli rimski beskućnici raznih nacija, njih 350, o kojima se staraju redovnice iz raznih redovničkih kuća Misionarki ljubavi koje je utemeljila bl. Tereza Calcuttska (rođena prije 100 godina u Skopju).

Papa je važan dio svojih božićnih poruka i homilija posvetio miru i nenasilju, te solidarnosti s obiteljima, osbito prognaničkima, jer se Katolička crkva u svijetu ove godine i ponovo ovih dana suočila s krvavim atentatima i inim aktima religijskog “čišćenja”.

Diskriminacija katolika

Ove godine su u atentatima ubijani katolički vjernici u Indiji, Pakistanu, Iraku i još nekim zemljama, a nastavlja se njihova diskriminacija i u Svetoj Zemlji (ove je godine zabranjeno korištenje križa na suvenirima u Betlehemu). Papa je u poruci Urbi et orbi posebno apostrofirao zahtjev za pomirbom u Svetoj Zemlji zaželjevši Izraelcima i Palestincima pravedan mir.

Papa je upozorio talijanske političare da se staraju za opće dobro - što se može shvatiti i kao kritika onih političara koji se deklariraju kao katolici, ali se staraju prvenstveno za svoj probitak, politički odnosno ekonomski, ne samo u Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:26