ODNOSI IZVRSNI, ALI...

Slovenija će ratificirati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u 'optimalnom' trenutku

Sljedećeg ponedjeljka u Zagreb će doći slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec te će se nakon tog posjeta intenzivirati razgovori u Sloveniji koji će dovesti do određivanja datuma ratifikacije
 AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

ZAGREB - Slovenija će ratificirati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u "optimalnom" trenutku za dvije države, izjavio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Odbora za vanjsku politiku slovenskog Državnog zbora Jožef Horvat nakon sastanka s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Miloradom Pupovcem.

"Optimalan znači da će biti optimalan za Sloveniju i optimalan za Hrvatsku", rekao je Horvat u izjavi za novinare.

Najavio je da će sljedećeg ponedjeljka u Zagreb doći slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec te da će se nakon tog posjeta intenzivirati razgovori u Sloveniji koji će dovesti do određivanja datuma ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu .

"Mogu reći da se događaju tektonske promjene u odnosima u smislu poboljšanja naših odnosa koji su se počeli intenzivno popravljati nakon što smo u Sloveniji na referendumu potvrdili arbitražni sporazum. Danas je pred nama nova zajednička budućnost. Mi nismo odgovorni samo za slovenski i hrvatski narod, mi smo odgovorni također za stabilnost cijele regije i u tom duhu ćemo nastaviti suradnju na parlamentarnoj razini", kazao je Horvat dodajući da je dogovoren i nastavak "procesa Brdo", posebice na parlamentarnoj razini.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac rekao je novinarima da je sastanak s izaslanstvom slovenskog vanjskopolitičkog odbora, koji je održan nakon pauze duže od deset godina, bio vrlo otvoren i produktivan te da se održao u vrlo važnom trenutku nakon što su postignute dvije velike stvari.

"Prvo sporazum o arbitraži i sastavu arbitraže između Hrvatske i Slovenije u vezi s pitanjem granica i istodobno završetak hrvatskih pregovora (s EU) i početak procesa ratifikacije u čemu mi vidimo novu priliku za odnose između hrvatske i Slovenije , te novu mogućnost za novo uzajamno djelovanje dviju politika, dvaju parlamenata i dviju država. Nas u Hrvatskom saboru iznimno veseli činjenica da smo s tom vrstom stava, s tom vrstom mišljenja i s tom vrstom osijećaja završili današnji sastanak i dogovorili se za vrlo brze sastanke u Sloveniji", istaknuo je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:07