IZBJEGLIČKA KRIZA

SLOVENCI MIJENJAJU GRANIČNI REŽIM Ukidaju 'najpopularniji'prijelaz za migrante, Erjavec: 'I proglašenje izvanrednog stanja je opcija'

Na granici s Hrvatskom uskoro se može očekivati i nešto drukčiji operativni postupak
 AFP PHOTO / STRINGER

Slovenija će idućih dana nastojati ukinuti ulaznu točku Rigonce kroz koju je prethodnih dana iz Hrvatske ulazilo najviše migranata kako bi od migrantskog vala rasteretila područje Brežica gdje su se migranti registrirali prije odlaska prema Austriji, najavio je u ponedjeljak glavni koordinator za migracije u slovenskoj vladi Boštjan Šefic.

Šefic je najavio i oštrije mjere kontrole migrantskog vala, ako se zemlje u okruženju ne budu držale preporuka iz Bruxellesa.

"Ulazna točka Rigonce nije adekvatna", kazao je Šefic za Slovensku televiziju ne otkrivši pojedinosti, a najavio je da će se u postupke oko migranata ubuduće uključiti slovenska financijska policija i privatne zaštitarske tvrtke.

Po njegovim se riječima na granici s Hrvatskom uskoro može očekivati i nešto drukčiji operativni postupak, a ako iz Hrvatske sve bude korektno najavljivano "sustav bi morao dobro funkcionirati" jer bi se i registriranje migranata u Sloveniji odvijalo brže nego do sada.

Uspostavit će se i kontaktne točke s državama koje su u nedjelju u Bruxellesu sudjelovale na mini summitu o migrantskoj krizi na balkanskoj ruti, a slovensko ministarstvo unutarnjih poslova svaki će tjedan izvješćivati o stanju i ispunjavanju obveza te informacije prosljeđivati u Bruxelles, najavio je Šefic, državni tajnik u MUP-u.

Ukoliko se obveze iz Bruxellesa ne budu ispunjavale, što će se vidjeti u roku od nekoliko dana, na granici s Hrvatskom bit će potrebne oštrije mjere kontrole, kazao je Šefic, ne želeći govoriti o pojedinostima.

Teške okolnosti, ali situacija pod kontrolom

On je, inače, ranije izjavio da bez obzira na teške okolnosti i velik priljev migranata Slovenija kontrolira situaciju na svojim granicama.

'Prilike su teške zbog velikog broja izbjeglica i disperziranosti njihova ulaska, ali krajnjima naporima situaciju kontroliramo', kazao je Šefic na redovnom brifingu za novinare, dodavši da iz Hrvatske dnevno zna doći i po desetak tisuća migranata te da se s velikim brojem dolazaka susreću sve države na balkanskoj ruti.

"Slovenski resursi su ograničeni, a sva sredstva koja su nam na raspolaganju koristimo optimalno, s ciljem da ljude zbrinemo na siguran i human način", kazao je Šefic.

Ocijenio je da Slovenija postupke registracije obavlja dovoljno brzo, s obzirom na tisuće migranata koji dolaze, a treba ih registrirati po schengenskim pravilima.

Slovenski mediji u vezi sa summitom EU-Balkan o migrantskoj krizi ističu mišljenje premijera Mire Cerara da kriza nije u cijelosti riješena, ali da će biti dobro ako Hrvatska počne smanjivati broj migranata koje šalje u Sloveniju, te da je dobro što je Ljubljani Europska komisija obećala 10 milijuna eura za bolju kontrolu migrantske krize.

Riječ je o sredstvima iz europskog fonda za azil, migracije, integraciju i unutarnju sigurnost.

Dodatnih 400 policajaca

Slovenija temeljem zaključaka sa summita u Bruxellesu očekuje i dodatnih 400 policajaca koji bi pomagali domaćima na granici s Hrvatskom, a došli bi iz zemalja Višegradske četvorice i nekih zapadnoeuropskih država, s kojima treba sklopiti bilateralne ugovore o policijskoj pomoći.

Prema popodnevnim vijestima slovenskih medija na slovensko-hrvatskoj i slovensko-austrijskoj granici stanje je nepromijenjeno u odnosu na zadnjih nekoliko dana, nastavlja se velik priljev migranata iz Hrvatske, ali i njihov odlazak preko zelene granice u Austriju.

Tijekom ponedjeljka u Sloveniju je do večeri ušlo 8000 migranata, najviše preko Rigonaca i Brežica, a tijekom popodneva prebacivani su na tri izlazne točke prema Austriji koja migrante unatoč teškoćama s njihovim smještajem i dalje prima.

Slovenska vlada objavila je u ponedjeljak statistiku o nacionalnoj strukturi migranata koji su prošli kroz slovenske prihvatne centre i registrirani.

Obrađeno je skoro pola od 76.000 migranata koji su prošli Slovenijom, a od tih 37.000 migranata bilo je najviše Sirijaca, 22.000, dok su drugi većinom iz Iraka, Afganistana i Pakistana.

U pomoć graničnoj policiji na radu s migrantima do sada je uključeno 277 pripadnika slovenske vojske, a ranije su već uključeni i pričuvni i umirovljeni policajci, nezaposleni, te umirovljeni vojni časnici.

Veći slučajevi zaraza među migrantima do sada nisu zabilježeni, ali ima slučajeva svraba, infekcija dišnih putova, dizenterije. Najveći problem s migrantima je i dalje pothranjenost i iscrpljenost uslijed dugog puta, te ozljede donjih ekstremiteta i žuljevi.

Erjavec najavio zaoštravanje propuštanja migranata iz Hrvatske

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da dodatne mjere na granici s Hrvatskom za ograničavanje migrantskog vala, uključujući smanjenje broja ulaznih točaka, nisu isključene ako se Hrvatska ne bude držala dogovora iz Bruxellesa, u razgovoru za Slovensku televiziju.

Erjavec je isključio mogućnost koju je nedavno iznio hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić da Hrvatska migrante iz istočne Hrvatske prevozi izravno u Šentilj ako Slovenija ima problema s njihovom registracijom i transportom.

Erjavec je kazao da to za Sloveniju nije opcija jer bi to značilo da ne poštuje schengenska pravila kojih se kao članica Schengenskog prostora mora držati te da se o svemu mora dogovarati s Austrijom koja propušta sve manje migranata.

"Hrvatska svojim postupcima dokazuje da je sve dalje od Schengena, neka svoje recepte zadrži za sebe, vidimo da s izbjeglicama ima mnogo problema", kazao je Erjavec.

Prema njegovim riječima, nije isključeno da će Slovenija idućih dana pooštriti kontrolu na granici s Hrvatskom i smanjiti broj ulaznih točaka za migrante, posebno ako se Hrvatska ne bude držala dogovorenog na nedjeljnoj konferenciji u Bruxellesu.

Povećati propusnost za migrante na slovensko-hrvatskoj granici nerealno je očekivati, naglasio je Erjavec, dodavši da Europa Sloveniji za zaštitu schengenske granice nudi pomoć te da zato Llubljana još ovog tjedna na granici s Hrvatskom očekuje policajce iz Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, Italije, Nizozemske i Njemačke.

Slovenija u Bruxellesu nije prihvatila obvezu primanja više migranata ili osnivanja hot-spota za migrante jer nije balkanska država nego država srednje Euurope i članica Schengena iako leži na balkanskoj migrantskoj ruti, kazao je Erjavec.

Rekao je da ne želi proglašenje izvanrednog stanja u Sloveniji zbog migrantskog pritiska, ali da je i to "opcija" ako stvari budu eskalirale, a migrantska kriza ne bude riješena uskoro.

Isto tako, smirivanju stanja i uvođenju "reda i mira" s migrantima u krajevima u koji oni dolaze pomoći će angažiranje vojske, kazao je Erjavec, dodavši da se nada kako će neke marginalne skupine koje traže referendum o prihvaćenim dopunama zakona o obrani koja dopuštaju angažman vojske u zaštiti od migranata odustati od svog zahtjeva.

Vojska i njeno angažiranje temeljem usvojenog zakona nije prijetnja civilnoj sferi i ne može biti zloupotrijebljena u političke svrhe, kazao je Erjavec, pokušavajući smiriti neke među pojedincima i skupinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:28