ULOGA IRANA

Slavili su masakr, pola svijeta ih prokazuje kao organizatore, obavještajci sada tvrde: ‘Nisu znali ništa‘

Od ranije poznato da Iran Hamasu daje vojnu, logističku i financijsku pomoć, a obučavaju ih i iranski vojni instruktori

A handout picture provided by the office of Iran‘s Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei shows him (C) arriving at a joint graduation ceremony for cadets from armed forces academies in the Iranian capital Tehran on Octobre 10, 2023. Khamenei denied on October 10 any Iranian involvement in Hamas‘s shock weekend attack on Israel despite its strong support for the Palestinian militant group. (Photo by KHAMENEI.IR/AFP)/=== RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO/HO/KHAMENEI.IR” - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===

 -/Afp

Ključni iranski lideri bili su iznenađeni Hamasovim napadom na Izrael, navodi The New York Times (NYT), pozivajući se na obavještajne izvore, čime se "dovodi u sumnju" uloga Irana, kojeg mnogi optužuju da je izravno upleten u ratna zbivanja u Izraelu.

Naime, iako ne konkretiziraju tko to od "ključnih lidera" nije bio upoznat, NYT navodi kako oni ipak ulaze u krug onih koji bi trebali znati za aktivnosti Korpusa straže islamske revolucije, koje se "sumnjiči" da su involvirani u organizaciju i planiranje napada.

Naime, drugi američki list, pozivajući se pak na svoje izvore, The Wall Street Journal (WSJ), navodi da su "Iranci još u kolovozu s Hamasom radili planove za napad na Izrael" te da je "zeleno svjetlo" za početak akcije dano 2. listopada. Napad je počeo u subotu 8. listopada. No, NYT je samo dva dana nakon početka napada naveo da su, prema obavještajnim podacima, "proturječne informacije" o iranskoj umiješanosti, a i američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da Bijela kuća ne posjeduje "izravne" dokaze o upetljanosti Irana u napad, ali navode da je "Teheran u širem smislu upleten u napad".

Poruka Teheranu

Američki predsjednik Joe Biden poslao je u izraelske vode nosač zrakoplova, ne samo kao pomoć i podršku Izraelu, nego i, kako je rekao - "poruku Iranu" jer "treba biti oprezan". Naime, iako je iranski ambasador u UN-u zanijekao bio kakvu umiješanost Irana u Hamasove brutalne napade na izraelske ciljeve, u Teheranu je nakon početka napada bio organiziran vatromet, a vrhovni vjerski vođa Ali Hamenei pozdravio je napade riječima: "Ljubimo ruke onima koji su isplanirali napad na cionistički režim". Naime, iako Iran ne priznaje Izrael i želi njegovo uništenje, ipak kažu da nisu za protjerivanje Židova s tog područja, već samo "cionista".

Inače, veza Hamasa s Iranom je poznata. Sugovornici WSJ-a navode da je jedan od glavnih razloga napada sprečavanje približavanja Saudijske Arabije i Izraela, što Iran smatra direktnom sigurnosnom ugrozom za sebe, te slabljenjem svog utjecaja u bliskoistočnoj regiji. Iako se normalizacija odnosa između najveće arapske države te regije i Izraela neće zaustaviti, zasad su uspjeli postići odgodu na neodređeno vrijeme.

Neki analitičari smatraju da bi veći pritisak na Iran zbog situacije u Izraelu i moguće njegove upletenosti mogao dovesti do daljnje izolacije, ali samim tim i većeg približavanja Rusiji i Kini, te jačanja "političke antizapadne transverzale". No, kako bilo, Iran Hamasu daje vojnu, logističku i financijsku pomoć, a obučavaju ih i iranski vojni instruktori. Prema pisanju medija, Iran dostavlja oružje u Gazu, gdje je na vlasti Hamas, putem mora ili pak kroz podzemne tunele na Sinaju, na granici s Egiptom.

Ključna podrška

S druge strane, njemački kancelar Olaf Scholz ipak smatra da je napad Hamasa na Izrael "organiziran uz podršku Irana". "Iako nemamo pouzdane dokaze da je Iran na operativnoj razini pomogao organizatorima ovog podlog napada, svi shvaćamo da bez iranske potpore Hamasovi militanti nikad ne bi mogli organizirati ovaj napad bez presedana", rekao je Scholz u Bundestagu, a prenio Deutsche Welle. Njemački kancelar Scholz razgovarao je s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, a kaže kako će razgovarati s katarskim emirom i turskim predsjednikom Erdoğanom o situaciji u Izraelu i pojasu Gaze. "Sva tri čelnika mogu odigrati važnu ulogu u deeskalaciji situacije", naglasio je Scholz.

Inače, Olaf Scholz pozvao je i vođu PLO-a Mahmuda Abasa da "osudi Hamasove napade" jer, kako je rekao, "njegova šutnja je sramotna". U isto vrijeme Njemačka je zamrznula financiranje projekata u Palestinskoj samoupravi, dok se stvari ne smire, ali kako je rekao, "svjestan je posljedica takve odluke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:48