NE PREDAJE SE

ŠKOTSKI PREMIJER NE ODUSTAJE 'A tko kaže da nam treba referendum da bismo postali neovisni?'

 AFP PHOTO/ANDY BUCHANAN / AFP PHOTO/ANDY BUCHANAN

EDINBURGH - Iako je najavio ostavku nakon rezultata referenduma, Alex Salmond ne odustaje od neovisnosti Škotske. U intervjuu za Sky News, škotski je premijer na odlasku izjavio kako je referendum bio najbolji način za ostvarenje državnosti, ali da postoje i drugi načini.

Jedan od tih načina je putem škotskog parlamenta koji bi, uz veće ovlasti, mogao dovesti do 'situacije u kojoj ste neovisni po svemu osim po imenu i onda vam samo preostaje proglasiti neovisnost'.

Salmond je izjavljivao kako će prihvatiti rezultate referenduma, kakvi god oni bili, ali već je u nedjelju promijenio priču rekavši kako 'uvijek postoje stvari koje mogu promijeniti okolnosti'. Nadovezao se tvrdnjom da bi eventualno istupanje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije ili neispunjavanje obećanja kako će Škoti dobiti veću autonomiju, opravdalo održavanje novog referenduma, javlja The Independent .

Također, škotski premijer je uvjeren kako demografija radi za neovisnost. 'Imate situaciju u kojoj većina stanovništva mlađa od 55 godina podržava neovisnost i to je itekako ozbiljno upozorenje za Westminster', kaže Salmond. 'Smjer u kojem se krećemo je prilično jasan, a sad samo raspravljamo o vremenu i metodi potrebnoj da se tamo stigne', zaključio je Salmond.

Njegov politički protivnik Johann Lamont odmah je upozorio Salmonda da ne pokušava 'oboriti volju škotskog naroda'. 'Njegove su riječi temeljito nedemokratične i uvreda su za narod Škotske', kaže vođa škotskih laburista. 'Salmond može žaliti zbog ishoda referenduma, ali njegova reakcija je pogrešna i opasna', upozorava Lamont.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:12