BIVŠA ŠEFICA RS

SKANDALOZNA REAKCIJA BILJANE PLAVŠIĆ 'Ako je genocid, onda ubijaju ženu i djecu, a ja sam vidjela da ih spašavaju'

Former Bosnian Serb President Biljana Plavsic (L) smiles with Bosnia's Serb Republic Prime Minister Milorad Dodik after arriving in Belgrade October 27, 2009. Sweden on Tuesday released Plavsic, two-thirds into an 11-year jail term for war crimes, the Swedish prison authority said.REUTERS/Igor Pavicevic (SERBIA CONFLICT CRIME LAW POLITICS)
 REUTERS

Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je za rusku agenciju Sputnik, nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću, kako je mislila da će i Karadžić doživjeti slobodu kao i ona, prenose Večernje novosti .

'Ja sam dobila 11 godina i mislila sam da neću doživjeti slobodu. Ne mislim da je on neće doživjeti', izjavila je Plavšićeva.

Komentirajući presudu po kojoj je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici, Plavšićeva je rekla:

'Ako je genocid onda ubijaju ženu i djecu, ali ja sam vidjela da ih spašavaju.“

'Nisam bila osoba od povjerenja Radovana Karadžića. Došla sam poslije njega, jer je podignuta optužnica. Težina optužnice je velika, a nema ničeg crno na bijelo što se tiče sporazuma s Richardom Holbrookeom“, rekla je Plavšićeva, imajući u vidu dogovor koji je Karadžić svojevremeno sklopio s američkim diplomatom o tome da će se povući sa svih funkcija u Republici Srpskoj i Srpskoj demokratskoj stranci u zamjenu za to da ne bude procesuiran.

Plavšić ističe i da je spasila RS tako što je primijenila Daytonski sporazum te da joj je 'važnija RS nego jedna osoba'.

'Životni sam optimist, ne računam na obraz međunarodne zajednice već na to da su toliko zabrazdili da će neko reći – dosta! Na kraju, Dayton je njihovo dijete i veoma su tašti', zaključuje Biljana Plavšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 01:52