PRIJAVILA GA

SKANDAL U DRŽAVNOM VRHU Bivši ministar policije u svom stanu silovao 19-godišnju djevojku?

 Ilustracija

LONDON - Nekadašnji britanski ministar unutarnjih poslova Leon Brittan (74), koji je na toj dužnosti bio tijekom vladavine Margaret Thatcher, nedavno je završio na policijskom ispitivanju zbog optužbi da je u svom stanu u Londonu silovao jednu 19-godišnju studenticu.

To se navodno dogodilo još 1967. godine, u vrijeme kada se Brittan, danas doživotni član Doma lordova, tek pokušavao probiti u više političke sfere.

Kako piše Independent, navodna žrtva ovog konzervativca tvrdi da ju je silovao neposredno nakon što su se našli na spoju, no Brittan je optužbe na ispitivanju, koje je održano prošlog mjeseca u uredu njegova odvjetnika, odbacio.

U londonskoj su policiji, ne iznoseći ministrov identitet, samo potvrdili kako je protiv muškarca u sedamdesetim godinama života podnesena prijava za silovanje. 'Žena je u trenutku incidenta imala više od 18 godina. Njezinu optužbu istražuju pripadnici Odjela za seksualne delikte, iskorištavanje i zlostavljanje djece', rekao je glasnogovornik policije dodajući kako Brittan nije uhićen.

Inače, Brittana se proteklih dana spominjalo i u kontekstu velike pedofilske afere koja trese britansku politiku. Njega samog ne optužuju da je zlostavljao djecu, ali bio je ministar u vrijeme kada je policiji jedan tadašnji parlamentarac predao dokument na 40 stranica s dokazima o zastrašujućoj mreži pedofila predatora među samim zastupnicima.

Sve donedavno, Brittan je tvrdio da pojma nema o spomenutom dokumentu, ali prije nekoliko dana je napokon priznao da mu je bivši zastupnik Geoffrey Dickens predao bunt papira 1983. godine te da ih je on proslijedio dalje istražiteljima. Skandal je u tome da je britanski MUP priznao da su ti papiri ili ukradeni ili uništeni. Dickens je do svoje smrti tvrdio da dosje koji je predao policiji uključuje neka od vodećih imena britanske politike, ali nije spominjao čija.

Lord Brittan je jedno vrijeme bio i član te potpredsjednik Europske komisije, gdje je za njega radio i današnji britanski vicepremijer Nick Clegg, a ostavku je podnio 1999. godine kada se Komisija na čelu sa Jacquesom Santerom našla u velikom korupcijskom skandalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:20