IZ BRUXELLESA AUGUSTIN PALOKAJ

SKANDAL NA KOSOVU Europski parlament u šoku: 'Sakrili ste nam korupciju EULEX-a'

Europarlamentarci traže hitnu istragu o kriminalu u najskupljoj misiji EU
 AFP

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nije niti pošteno počela svoj petogodišnji mandat, a već se suočila s velikim izazovom kako riješiti vjerojatno jedan od najvećih skandala u povijesti vanjske i sigurnosne politike EU - sumnje o korupciji misije EULEX na Kosovu.

Federica Mogherini je već prvi radni dan kao prvu temu imala upravo taj skandal te je, pod pritiskom javnosti, nekih država članica i ponajviše Europskog parlamenta, odlučila hitno imenovati neovisnog pravnog stručnjaka koji bi istražio kako se misija nosila s tim problemima. Skandal je za EU postao još veći kako je odmicalo vrijeme otkad je Koha Ditore, vodeći dnevni list na Kosovu, počeo gotovo svaki dan na osnovi EULEX-ovih tajnih dokumenata objavljivati tekstove o korupciji na najvišoj razini u ovoj misiji koja je na Kosovo došla kako bi pomogla u uspostavi vladavine zakona, a za tu je svrhu već potrošila više od milijardu eura. Tako se misija kojom se EU najviše hvalila - jer je najveća, prva takve vrste i najskuplja u povijesti - pretvorila u najveći skandal.

Pismo povjerenici

Koliko su u Bruxellesu šokirani ovim pričama, dovoljno potvrđuje pismo s pitanjima koje su u ime Europskog parlamenta visokoj predstavnici Mogherini uputili potpredsjednica Europskog parlamenta Ulrike Lunacek i šef Vanjskopolitičkog odbora Elmar Brok. Osim što kažu da su šokirani informacijama, oni izražavaju i razočaranje zbog nespremnosti diplomatske službe EU (EEAS) i Zapovjedništva civilnih misija pod kojima je EULEX da pruže konkretne odgovore na konkretna pitanja. Zastupnici Parlamenta ne kriju kako, na osnovi onoga što su dosad čuli, stječu dojam da su sve strukture EU pod kojima je ova misija pokušavale prikriti tragove ovih skandala. Pitaju su kako je moguće da o tome, iako istraga traje već godinu dana, nisu dosad obavijestili ni Europski parlament, ni Vijeće za politiku i sigurnost. “Da stvar nije izašla u medijima, kada biste i biste li nas vi uopće o tome obavijestili”, glasi jedno od pitanja europarlamentaraca upućenih Federici Mogherini. Oni su šokirani time što je jedina osoba iz EULEX-a koja je suspendirana tužiteljica koja je o skandalu i progovorila.

Zatvorena sjednica

Zastupnici Europskog parlamenta bili su dodatno nezadovoljni kad su predstavnici EEAS-a i EULEX-a, Kenneth Dean i Fernando Gentilini, inzistirali da rasprava s njima o skandalima EULEX-a bude iza zatvorenih vrata Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

- Da bi stvar bila još gora, njih dvojica nisu jasno odgovorila ni na jedno postavljeno pitanje. Oni su nam na tom zatvorenom sastanku rekli manje nego što je javno već poznato.

Pritisak na novinara

Nakon toga još više sumnjamo da nešto kriju - rekao je Jutarnjem listu jedan sudionik te rasprave.

Sad se očito ne radi o samo jednom skandalu EULEX-a, nego o nekoliko njih. Najprije je skandal sam po sebi sumnja da su vodeći suci i tužitelji iz ove misije primali mito kako bi pustili na slobodu teške kriminalce, povezane s političkim strukturama.

Zatim su pokušali taj skandal držati za sebe, a interna istraga je “pokazala da su u tom trenutku sumnje neosnovane”. Kasnije, kada je Koha Ditore obavijestio dužnosnike misije da će krenuti serija priča o tim navodima o korupciji, a novinar im je pružio priliku da iznesu svoju stranu priče, umjesto suradnje s novinarima, dužnosnici misije od njega su tražili tajne dokumente i informacije o njima te vršili pritisak da ne objavi te tekstove jer bi mogao biti sudski gonjen.

Sada se misija - koja je došla na Kosovo rješavati teške slučajeve organiziranog kriminala i korupcije na visokoj razini - našla u situaciji da je i sama optužena za korupciju na najvišoj razini, za pokušaje zataškavanja, za pritisak na medije i za nedostatak spremnosti da prizna bilo kakvu pogrešku.

Zaslužuje povjerenje

Novinar Koha Ditorea Vehbi Kajtazi, koji je svojim tekstovima pokrenuo lavinu koja je poprimila globalne razmjere jer se radi o svjetskom skandalu, kaže kako građani Kosova nisu očekivali da će EU poslati korumpirane službenike jer Kosovo, kako je sam rekao, ima dovoljno svojih takvih.

Ipak, kako je Federica Mogherini ovaj vrući krumpir naslijedila od Catherine Ashton, mnogi u Bruxellesu smatraju da zaslužuje povjerenje i neko vrijeme da sve te navode rasvijetli. No, očekuje se da djeluje brzo i transparentno jer se sada EU našla u situaciji da ljudima na Balkanu dokaže da se i ona u svojim redovima bori protiv korupcije i da u tome nitko nije iznad zakona, pa ni emisari EU koji na Kosovu imaju imunitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:31