50.000 OBITELJI NEMA PRISTUP PITKOJ VODI

Sjevernoj Koreji prijeti pomor! Vođa hitno traži hranu od UN-a: Uništile su nas poplave

Sjeverna Koreja zatražila je od UN-a hitno slanje humanitarne pomoći zbog poplava u kojima su prošlog mjeseca 62.000 ljudi morale napustiti svoje domove.

Jake kiše krajem srpnja izazvale su bujice u toj siromašnoj zemlji, a u njima je poginulo 88 osoba. UN je nakon poziva za pomoć objavio kako oko 50.000 sjevernokorejskih obitelji nema pristup pitkoj vodi i da im prijete razne zaraze.

Humanitarne organizacije istaknule su kako se s pomoći namijenjenoj siromašnim stanovnicima te zemlje često manipulira, zbog političkih nesuglasica vlade u Pjongjangu i Zapada. Ove je godine stopirana doprema pomoći zbog Pjongjangova testiranja satelita, za koje se vjeruje da je bilo prikriveno testiranje nuklearne tehnologije. SAD je u međuvremenu izjavio kako još nije dobio formalni zahtjev za pomoć od Koreje, no da će takav zahtjev ‘pažljivo procijeniti’.

U Pjongjang je u međuvremenu stigla kineska diplomatska delegacija, a mladi vođa te zemlje Kim Jong-un prilikom susreta je izjavio da mu je glavni cilj poboljšati život građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:14