GRIJESI UMBERTA BOSSIJA

Sjeverna liga platila je i lažnu diplomu ljubavnika potpredsjednice Senata

 AP

Sjeverna liga je najužem krugu oko Umberta Bossija služila kao bankomat za raznorazne potrebe - proizlazi iz iskazâ koje su dale dvije međusobno posvađane administrativne tajnice, pa je svaka od njih u potaji fotokopirala dokumente svinjarija koje je ona druga provodila.

Te su fotokopije sada dragocjen dokaz u istrazi koja bi se veoma skoro mogla proširiti s donedavnog rizničara Francesca Belsita na druge članove Bossijeva Magičnog kruga.

Raspojasani policajac

U centru istrage je Bossijev sin Renzo, toliko glup da u Italiji nije u četiri navrata uspio položiti maturu. Napokon su iz blagajne uzeli 60.000 eura i platili mu maturu u Švicarskoj te diplomski studij u Londonu, kaže tajnica Nadia Dagrada. Objašnjava da su mu pokrili i račune za još oko 70.000 eura. Nije bio toliko glup da ne bi znao trošiti, naime. Renzo je jučer najavio da podnosi ostavku na članstvo u Oblasnom vijeću Lombardije - “za primjer”, što zvuči kao najava novih ostavki.

Još jedna srednjoškolska svjedodžba i fakultetska diploma u Švicarskoj - ukupno 120.000 eura - plaćena je za Piera Moscagiura, koji je snimio i ploču, “Kooly Noody” (kad se to pročita naglas, posrijedi su “Gologuzi”). Taj policajac na čekanju (36) sada je na plaći kao savjetnik Predsjedništva Senata, na usluzi potpredsjednici Rosi Mauro (49). “On je njen žigolo”, brutalno je to opisala Dagrada.

Bossijeva supruga je direktorica privatne škole, kojoj nije bilo dosta 800.000 eura državne pomoći, pa je još 100.000 dobila iz stranačke blagajne. Ta je blagajna bila prilično prometna: tajnice pamte uplate na crno koje je sam Bossi donio.

Suradnja s jugom

A pamte i da je suradnik kalabreške ‘ndranghete, trenutno najagilnije i najkrvoločnije južnjačke mafije, kroz Sjevernu ligu prao novac ilegalno stečen. Što sve, naravno, treba provjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:19