Nije jedini

Sjeverna Koreja osudila Amerikanca na 10 godina robije

Kim Dong Chul priznao špijunažu

Vrhovni sud Sjeverne Koreje osudio je Amerikanca rođenog u Južnoj Koreji na 10 godina robije zbog špijuniranja objavila je kineska novinska agencija Xinhua.

Kim Dong Chul uhićen je lani u listopadu u Sjevernoj Koreji i priznao je da je kriv za „neoprostivu špijunažu“ uključujući krađu vojnih tajni. Priznao je špijunažu prema uputama američkih i južnokorejskih vlasti, a za svoja se djela ispričao.

„Vrhovni sud Demokratske Narodne Republike Koreje osudio je američkog građanina Kim Dong Chula, rođenog u Južnoj Koreji, na 10 godina teškog fizičkog rada zbog svrgavanja socijalnog sustava Sjeverne Koreje i špijunskih aktivnosti“ javlja Xinhua.

Sjeverna Koreja, koja je godinama kritiziran zbog učestalog kršenja ljudskih prava, navikla je zadržavati američke građane s obzirom da nema nikakvih službenih diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Zna se da je šest stranaca zadržano u Sjevernoj Koreji uključujući Kima i tri Južnokorejca. Neki stranci su nakon puštanja na slobodu rekli da su njihova priznanja često bila iznuđivana.

Sjeverna Koreja u ožujku je osudila je Amerikanca Otta Warmbiera na 15 godina robije, a također drži i kanadsko-korejskog svećenika na doživotni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:47