POTRAGA ZA POSLOM

SIROMAŠTVO ŠALJE SRBE U VOJSKU Nezapamćena navala na služenje vojnog roka, plaća tek 2.250 kn

 AFP

BEOGRAD - Čak 3.000 kandidata, trostruko više no što je potrebno, prijavilo se za služenje dobrovoljnog vojnog roka u Srbiji, piše Deutsche Welle.

Interes, obzirom na dugogodišnju gospodarsku krizu u zemlji ne iznenađuje, budući da je vojska, uz državnu upravu, rijedak stabilni poslodavac. Većina njih, čak 90% prijavljenih, priželjkuje primitak u profesionalnu vojsku ili zaposlenje u policiji, kažu u srbijanskom Ministarstvu obrane. Dobrovoljno služenje vojnog roka traje šest mjeseci.

Najveći broj kandidata dolazi s juga Srbije, najsiromašnijeg dijela zemlje, gdje je nezaposlenost u nekim mjestima veća od 50%. Plaća dobrovoljca je 17.000 dinara (1.125 kn). Profesionalni vojnici zarađuju oko 34.000 dinara (2.250 kn), no i to je manje od prosječne plaće u Srbiji.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da te skromne sume znače da vojska ne može računati na to da će privući kvalitetnije kadrove.

“Posebno će se to u budućnosti osjetiti kod specijaliziranih kadrova i zahtjevnijih dužnosti koje traže dulja školovanja, poput pilota ili tehničkog kadra.”, izjavio je Radić.

Vojska Srbije će 2014 godine iz proračuna dobiti oko četiri milijarde kuna (60 milijardi dinara) što je manje negoli bilo koje druge oružane snage u Europi, javlja DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:32