'NIJE BILO ZLE NAMJERE'

Sirija oborila turski vojni zrakoplov. Turski predsjednik priznao: Zbog brzine je izletio u sirijski zračni prostor!

Sirijske su vlasti uputile i službenu ispriku zbog incidenta do kojeg je, tvrde, došlo greškom jer se avion nije identificirao
 AP

Sirijska protuzračna obrana srušila je u petak navečer turski vojni zrakoplov za koji tvrde da je ušao u njezin teritorij. Zrakoplov je pao u Sredozemno more, oko kilometar udaljenosti od sirijske obale. Sirijski mediji objavili su kako je letio “nisko i brzo”.

Prema međunarodnom protokolu za ovakve situacije, sirijske i turske pomorske snage zajednički tragaju za dvojicom turskih pilota.

Turska je sinoć objavila kako je izgubila kontakt sa svojim zrakoplovom dok je nadlijetao tursku pokrajinu Hatay, 90 minuta nakon što je uzletio s aerodroma Erhac na sjeverozapadu zemlje. Taj je dio i danas predmet spora Turske i Sirije koja na svojim kartama taj dio Turske crta kao sirijiski teritorij. Uskoro je iz Sirije stiglo priznanje kako su oni oborili zrakoplov. Odnosi dviju zemalja, koje su nekad bile saveznice, snažno su pogoršani nakon početka pobune u Siriji i pokušaja predsjednika Bašara al-Asada da tu pobunu uguši u krvi. Više od 30.000 sirijskih izbjeglica zaštitu je našlo u Turskoj, a južni dio te zemlje postao je glavna logistička baza za dostavu pomoći sirijskim pobunjenicima. Među ostalima, preko tursko-sirijske granice pobunjenicima oružje šalju i američka CIA te Saudijska Arabija.

Sirijske snage tvrde kako su zrakoplov oborile greškom. Tvrde da je zrakoplov ušao u njihov teritorij i da se pri tome nije identificirao. Turski izvori tvrde da su sirijske vlasti uputile i službenu ispriku zbog incidenta. Nakon 2,5-satnog sastanka sa vojnim vrhom, turski premijer Recep Tayyip Erdogan najavio je kako će Turska prvo pričekati da se istraže sve okolnosti, a tek nakon toga će odlučiti o daljnjim koracima.

Turski predsjednik Abdullah Gul je pak priznao kako postoji mogućnost da je “turski zrakoplov zalutao u sirijski zračni prostor”.

- Pri tome nije bilo zle namjere. Stvari su jednostavno izmakle kontroli zbog brzine zrakoplova. Uobičajeno je za vojne zrakoplove da povremeno završe izvan granica državnog zračnog prostora - objasnio je Gul. Turska je odgovorila povlačenjem svog predstavnika u Damasku.

- Napravili smo to iz sigurnosnih razloga. To ne znači da smo prekinuli kontakte - isktanuo je Gul.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:31