NAPOKON SLOBODAN

Sin Pabla Escobara zatražio oprost sinova očevih žrtava

Escobarov ‘sin pacifist’ konačno se suočio s prošlošću. Juan Escobar, odnosno Sebastián Marroquín, progovorio je o životu sa zloglasnim narkobosom i sjećanjima na djetinjstvo

BUENOS AIRES - Sukobili smo se zbog ubojstava koja su mu pripisivali. Počeo me zvati ‘moj 14-godišnji sin pacifist’. Nitko ga nije mogao zaustaviti. Ni cijela Kolumbija uz pomoć CIA-e. Što je onda mogao učiniti sin Pabla Escobara - prisjetio se u intervjuu za Observer Juan Escobar, sin jednog od najzloglasnijih narkobosova.

‘Grijesi mog oca’

Juan (32), koji živi u Argentini pod imenom Sebastián Marroquín, odlučio je, nakon što su ga godinama progonila očeva zvjerstva, tražiti oprost od obitelji Escobarovih žrtava. Radi se o sinovima dvojice kolumbijskih političara - bivšeg ministra pravosuđa Rodriga Lare te predsjedničkog kandidata Luisa Galána. Napisao im je pismo, a njihov je susret zabilježen u dokumentarcu “Grijesi mog oca”.

Lara i Galán su se Escobaru suprotstavili 1980-ih. Escobar je zarađivao milijune na krijumčarenju kokaina u SAD i naručivao stotine ubojstava. Njegov narkokartel je držao 80 posto svjetskog tržišta kokainom.

Escobarov sprovod

Laru je Escobar dao ubiti 1984., a Galána 1989.

- Mnogo mladih želi živjeti kao Pablo Escobar. Ne bi se usudili kad bi znali što to znači - priča Sebastián.

Ispočetka je pokušao zaboraviti prošlost. Posljednja mu je uspomena iz Kolumbije ona s očevog sprovoda.

Zoološki vrt u dvorištu

- Pozvali su me očevi neprijatelji. Rekli su mi da će me pustiti da živim ako napustim Kolumbiju i obećam da se nikad neću baviti drogom - prisjeća se Sebastián.

Njegova obitelj je u Argentini ušla u program zaštite svjedoka i započela novi život. No, sjećanja su ga pratila.

- Nikad ga se nisam bojao. Bojao sam se toga što on nije nikad osjećao strah - priča Sebastián. Iako je išao na izlete u Disneyworld ili Bijelu kuću, k njemu nitko nije dolazio.

- Otac je birao životinje iz National Geographica. U 3500 hektara velikom dvorištu smo imali žirafe i slonove. Drugi roditelji nisu dopuštali djeci da dolaze jer ih je bilo strah - sjeća se.

Sinovi Lare i Galána bili su osupnuti pismom.

- On traži mir za sebe i za one oko njega, za razliku od svog oca koji je sijao smrt - rekao je Galánov sin.

To da je pogledao očevim žrtvama u oči i pričao s njima za njega je bilo oslobođenje.

- Osjetio sam najveću slobodu u svom životu i uklonio najteži teret - ispričao je Juan, koji se oslobođen prošlosti konačno može veseliti budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:28