VUK SAMOTNJAK

Simpatizer Al-Qa'ide planirao napade u SAD-u: Želio ubijati vojnike koji su se vratili iz Afganistana i Iraka

Jose Pimentel (27) uhićen je u subotu, a sudit će mu se za posjedovanje eksploziva, planiranje napada i traženje podrške za teroristički napad
 AP Photo/Jefferson Siegel

NEW YORK - Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg objavio je u nedjelju kako su vlasti privele muškarca kojeg sumnjiče za planiranje terorističkih napada na poštanske urede, zgrade policije te ubojstva američkih vojnika koji su se vratili iz misija u Iraku i Afganistanu, javlja američki CBS .

Riječ je o 27-godišnjem Joseu Pimentelu, pravim imenom Muhamad Yusuf, američkom državljaninu inače podrijetlom iz Dominikanske Republike.

Bloomberg navodi kako je Pimentel namjeravao 'postavljati bombe pod policijska vozila te u poštanske urede kao i napasti vojnike koji su se vratili iz Iraka i Afganistana'. Vlasti za sada nemaju dokaze da je Pimentel imao pomagače, iako se zna da je 'simpatizer Al Qa'ide'.

Pimentel je uhićen u subotu, a sudit će mu se za posjedovanje eksploziva, planiranje napada i traženje podrške za teroristički napad. Trenutačno se nalazi u zatvoru. Jamčevinu je odbio platiti.

Akcija uhićenja dogodila se nakon jednogodišnje detaljne istrage tijekom koje je Pimentel više puta imao inkriminirajuće izjave. Policijskom je doušniku tijekom rujna rekao da želi napraviti male bombe kojima bi napadao vladine urede ili policije i banke, a tri tjedna kasnije predao mu je USB memoriju s deteljnim instrukcijama kako izraditi eksplozivnu napravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:37