POMOĆNIK GLAVOG TAJNIKA UN-A

ŠIMONOVIĆ POSJETIO SUDAN 'Zločine su počinili i vojnici i pobunjenici. Ovo su gradovi duhova'

 Goran Mehkek/CROPIX

Bor i Bentiu su se pretvorili u gradove duhova, kazao je nakon posjeta Južnom Sudanu pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović, inače bivši hrvatski ministar pravosuđa.

Zločine su počinili i vojnici i pobunjenici, a najgore razaranje pretrpjela su uporišta pobunjenika, Bor na jugu zemlje i Bentiu na sjeveru, kazao je Šimonović za BBC.

- Bor je prazan, a Bentiu više ne postoji, izbrisan je s lica zemlje. Ne samo da je opljačkan, nego je i spaljen. Stanovnike možete naći samo u izbjegličkim kampovima. Ono što je užasno jest što postoje istine po etničkoj liniji o tome kako je sukob počeo, tko napada civile – kazao je Šimonović, koji je na dužnost u UN-u imenovan u svibnju 2010. godine.

Šimonović dodaje kako je ključno pojačati prisutnost međunarodnih promatrača te izvjestitelja koji će bilježiti počinjene zločine. Šimonović i njegov tim izdat će izvješće kroz nekoliko tjedana.

Sukobi u Južnom Sudanu, najmlađoj zemlji svijeta koja se odcijepila od Sudana 2011. godine, započeli su sredinom prosinca od kada je, kako se procjenjuje stradalo nekoliko tisuća osoba, a oko 470 tisuća izbjeglica napustilo je svoje domove.

Povod sukobima bila je optužba predsjednika Salve Kiira, inače pripadnika naroda Dinka, najvećega od nekoliko naroda u Južnom Sudanu, da je prošle godine smijenjeni potpredsjednik Riek Machar pokušao organizirati puč. Machar, pripadnik naroda Nuer, drugoga po veličini u Južnom Sudanu, te optužbe odbacuje. Unatoč svim pokušajima, mirovni pregovori između Kiira i pobunjenika odanih Macharu do sada nisu rezultirali nikakvim napretkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:41