ISTOK UKRAJINE

Šest mrtvih u sukobima

 AFP

KIJEV - Četiri ukrajinska vojnika i dva civila ubijena su u sukobima na proruskom separatističkom istoku Ukrajine, u novom valu nasilja prije summita ruskog i ukrajinskog predsjednika s francuskim i njemačkim čelnicima.

"Izgubili smo u 24 sata četiri vojnika a osam ih je ranjeno", kazao je ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko na susretu s novinarima, ali nije iznio nikakve pojedinosti.

Radi se o jednoj od najgorih brojki za ukrajinsku vojsku otkad je 9. prosinca dogovoreno novo primirje.

Lisenko je u petak optužio separatiste da se upuštaju u "provokacije pucajući iz minobacača i raketnih bacača Grad" na položaje ukrajinske vojske.

Gradska uprava Donecka, pobunjeničkog uporišta, priopćila je da su ubijena dva civila a sedam ih je ranjeno te da je došlo do "brojnih razaranja kuća i komunikacija" u topničkoj paljbi na četvrti na sjeverozapadu grada.

Do novog nasilja došlo je u vrijeme intenzivnih diplomatskih aktivnosti oko novog pokretanja mirovnog procesa na istoku Ukrajine gdje je u sukobu od travnja poginulo 4.700 osoba.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio je krajem prosinca da će se 15. siječnja u Astani u Kazahstanu sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uz sudjelovanje francuskog čelnika Francois Hollandea i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:24