MORA NA MANJI ZAHVAT

ŠEŠELJ JOŠ NE NAPUŠTA ZATVOR 'Da je odletio u petak, srce bi mu izgubilo vezu s antenom'

 Matija Koković/CROPIX

Dolazak haškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja na privremenu slobodu u Srbiju odgođen je do početka sljedećeg tjedna, najvjerojatnije utorka, zbog manje medicinske intervencije kojoj mora biti podvrgnut prije leta za Beograd, otkrivaju Večernje novosti . Liječnici u Nizozemskoj moraju podesiti pacemaker koji je prije dvije i pol godine ugrađen vođi srpskih radikala.

Kako objašnjava Milovan Bojić, član liječničkog tima koji je posjetio Šešelja u Haagu, lider radikala ima kardioverter defibrilator, posebnu vrstu pacemakera koji se prije odlaska iz Nizozemske mora podesiti.

- Riječ je o uređaju koji je programiran tako da, u slučaju da dođe do zastoja u radu srca, pošalje impuls i ponovno ga pokrene - objašnjava Bojić.

- Taj uređaj funkcionira preko daljinske veze s odašiljačem koji se nalazi na klinici u Leidenu, u blizini Haaga. Šešelj je zato morao, prije nego što napusti državu, otići na kliniku gdje će biti izvedena neophodna tehnička podešavanja kako bi se njegov pacemaker mogao povezati s klinikom u Beogradu. Po dolasku u Beograd još jednom će morati u bolnicu da bi se ta procedura kompletirala. Riječ je o tehničkoj stvari koja se rutinski obavlja i ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Bojić podsjeća da je baš taj pacemaker Šešelju spasio život prije dvije i pol godine.

Prvi čovjek radikala nije se u subotu javljao obitelji i pravnim savjetnicima, jer po pravilima Haškog tribunala telefonirati smije samo radnim danima.

Prema proceduri Haškog tribunala, da je Šešelj otišao za Srbiju bit će objavljeno kada on napusti teritorij Nizozemske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:34