REZULTATI REFERENDUMA

SEPARATISTI 'Za odcjepljenje Donjecka je 89 posto građana!'

Members of an election commission empty a ballot box at a polling station in the eastern Ukrainian city of Donetsk, on May 11, 2014. Voting occured Sunday in referenda called by pro-Russia rebels to split from the rest of Ukraine, polls the US slammed as "illegal" as the West fears they could spark civil war in the former Soviet republic. AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
 GENYA SAVILOV/AFP / GENYA SAVILOV

Proruski separatisti iz Donjeckog bazena na istoku Ukrajine slavili su već u nedjelju navečer "masovni da" na referendumu o neovisnosti te regije ne čekajući u ponedjeljak objavu potpunih rezultata tog izjašnjavanja koje Kijev i Zapad smatraju farsom.

Prvi rezultati objavljeni su u nedjelju navečer samo za regiju Donjeck, dok se rezultati za Luhansk očekuju u ponedjeljak.

"89,07 posto glasalo je za, a 10,19 posto protiv neovisnosti. To se može smatrati konačnim rezultatom", rekao je Roman Ljagin, šef izbornog povjerenstva koje su osnovali prorurski pobunjenici i naglasio da je odziv bio 74,87 posto.

"Bilo je vrlo lako prebrojati listiće jer je broj ljudi koji su glasali protiv izuzetno nizak", istaknuo je.

Više od sedam milijuna istočnih Ukrajinaca pozvano je da glasuje kako bi odlučili o sudbini regija Donjeck i Luhansk, što bi moglo završiti otcjepljenjem tog dijela zemlje.

U Kijevu je ministarstvo vanjskih poslova priopćilo i prije objave rezultata da "je referendum pravno nevažeći i da neće imati nikakve pravne posljedice za teritorijalni integritet Ukrajine", te da je riječ "o zločinačkoj farsi" koju je financirala Rusija.

Europska unija i SAD u nedjelju navečer poručili su da neće priznati rezultate "navodnih referenduma" jer su "ilegalni".

BBC-evi reporteri s birališta javljali su o kaotičnim scenama, neograđenim biračkim mjestima i nepostojanju mogućnosti neovisne provjere službenog upisa birača.

Nikakva neovisna provjera izbornih rezultata nije moguća, jer izbore nisu pratili neutralni promatrači ni mediji, kojima su proruski separatisti zabranili pristup.

Separatisti tvrde da su u gradu Krasnoarmejsk Ukrajinci ubili dvojicu njihovih pripadnika.

Brojni gradovi u dvjema regijama odbili su održati glasovanje.

Referendum je održan i unatoč pozivu ruskog predsjednika Vladimira Putina da ga odgode, kako bi stvorili uvjete za dijalog.

Kremlj zasad nije službeno komentirao glasanje.

Agencija AFP prenosi da su rezultati bili objavljeni čak gotovo sat prije zatvaranja birališta. Glasanje je uglavnom proteklo u miru no nasilja je bilo u Krasnoarmijsku, gradu od 65.000 stanovnika zapadno od Donjecka u kojem su naoružani ljudi, vjerojatno proukrajinska milicija, upali u službene zgrade i prekinuli referendum i pucali na gomilu.

Separatisti tvrde da su u gradu Krasnoarmejsk Ukrajinci ubili dvojicu njihovih pripadnika.

FABIO BUCCIARELLI / ©Fabio Bucciarelli / AFP
A victim lays on the grass after having allegedly been shot by pro-Kiev militants near Krasnoarmeysk's city hall, eastern Ukraine, on May 11, 2014. Isolated violence flared in some towns as rebels in east Ukraine claimed landslide vote for independence. A freelance photographer working for AFP saw a gunman in a group of pro-Kiev militants fire into a crowd of pro-Russian activists in the town of Krasnoarmiysk, badly wounding at least two. AFP PHOTO / FABIO BUCCIARELLI

Službeni Kijev i Zapad strahuju da će nakon referenduma u Donjecku i Luhansku slijediti scenarij kakav se u ožujku odigrao na poluotoku Krimu koji je nakon referenduma pripojen Rusiji, što je izazvalo najdublju krizu Zapada i Rusije od kraja Hladnog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:23