KAOS U UKRAJINI

Separatisti pripremaju referendum

Ukrainian soldiers wait on the road as Pro-Russia separatists block the Kramators to Slavyansk road to prevent them from advancing on May 2, 2014. Russia warned on May 2 that Ukraine's use of the army against its own people in the east will lead to catastrophe and urged the West to renounce its "destructive policies." "As we repeatedly warned, the use of the army against one's own people is a crime and is leading Ukraine towards catastrophe," the Russian foreign ministry said in a statement. AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV
 GENYA SAVILOV/AFP

SEVASTOPOLJ - Proruski separatisti s istoka Ukrajine u subotu pripremaju nedjeljni referendum o nezavisnosti, dok ukrajinski vojnici nastavljaju operacije nakon smrtonosnih sukoba u petak u Mariupolju.

Taj je grad na jugoistoku zemlje bio poprište žestokih sukoba, posebice kad je šezdesetak pobunjenika opremljenih automatskim oružjem napalo lokalno sjedište policije.

U tim sukobima poginulo je 20 napadača i jedan policajac, po ukrajinskom ministru unutarnjih poslova Arsenu Avakovu.

Separatisti tog područja odlučili su se držati plana o referendumu o nezavisnosti predviđenom za nedjelju na istoku Ukrajine, usprkos pozivu ruskog predsjednika Vladimira Putina da ga odgode.

Putin je u petak izazvao ljutnju Kijeva doputovavši na Krim prvi put nakon pripojenja tog poluotoka Rusiji u ožujku.

U Sevastopolju je ruski predsjednik sudjelovao u proslavi pobjede nad nacistima 1945., koja se u bivšem SSSR-u slavi 9. svibnja.

Putin je ocijenio da je pripojenje bilo čin "vjernosti povijesnoj istini". Ističući da Rusija poštuje prava i interese drugih zemalja, kazao je da očekuje i poštivanje njezinih "legitimnih interesa".

Kijev je smjesta osudio "flagrantno kršenje ukrajinskog suvereniteta koje dokazuje da Rusija ne želi iznaći diplomatska rješenja".

SAD je također osudio posjet koji je samo "pojačao napetost".

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen podsjetio je da NATO ne priznaje "rusko pripojenje Krima".

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je ovog tjedna žaljenje zbog najave parade na Krimu dok područja na istoku Ukrajine, gdje Kijev i Zapad optužuju Moskvu za poticanje separatizma, tonu u nasilje.

Separatisti uhitili pa pustili djelatnike Crvenog križa

Proruski separatisti u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku uhitili su nekolicinu pripadnika međunarodnog Crvenog križa, te ih oslobodili nakon sedam sati, objavila je u subotu dužnosnica Crvenog križa u Kijevu.

Glasnogovornik samoproglašene proruske "Narodne republike Donjeck" rekao je da su djelatnici Crvenog križa uhićeni u petak pod sumnjom na špijunažu.

Dužnosnica Crvenog križa Irina Carjuk rekla je da su djelatnici oslobođeni u dva sata iza ponoći.

"Jedan od njih je teško pretučen", rekla je dužnosnica. Ona nije kazala druge pojedinosti o incidentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:10