ČIN MILOSRĐA

SEKUNDA DO SMRTI VJEŠANJEM Imao je omču oko vrata, a onda mu je majka žrtve sve oprostila

Žena mu je trebala izmaknuti stolac ispod nogu i ubiti ga, ali na kraju su se svi u suzama izgrlili
 AFP

TEHERAN - U Iranu je u posljednji trenutak obitelj žrtve jednog osuđenika na smrt spriječila izvršenje smrtne kazne vješanjem, a cijeli je dramatični događaj zabilježio jedan tamošnji fotoreporter.

Osuđenik je poznat samo po imenu Balal, a zna se da je prije sedam godina u jednom gradiću na sjeveru Islamske Republike u svađi nožem ubio Abdulaha Hoseinzadeha, koji je tada imao 18 godina.

On se već praktički bio pomirio sa sudbinom - s crnim povezom na glavi i omčom oko vrata samo je čekao da umre.

No, Abdulahova majka tvrdi da je sanjala kako joj sin govori da je sada na boljem mjestu i kako se ne bi trebala osvećivati. Stoga je, u skladu sa šerijatskim zakonom, umjesto da je izmaknula stolac ispod Balalovih nogu, krvnika svog sina snažno ošamarila i zatim mu skinula omču s vrata.

Nakon toga je prišla ubojičinoj majci te je snažno zagrlila. Obje su zajecale.

'Prije tri dana moja je žena u snu vidjela našeg najstarijeg sina koji joj je rekao da se nalazi na dobrom mjestu i da se nema smisla osvećivati. To je moju suprugu umirilo i odlučili smo zajednički promisliti o svemu do dana najavljenog smaknuća', kazao je otac žrtve Abdolghani Hosseinzadeh, koji je uvjeren da Balal uopće nije namjeravao ubiti njegovog Abdulaha.

'Abdulah je bio uvrijeđen i Balala je udario, nakon čega je on izvukao kuhinjski nož kojim nije znao rukovati. Bio je naivan', tvrdi otac.

Ono što oprost čini još više zapanjujućim je činjenica da 18-godišnji Abdulah nije bio prvi sin kojeg je ova iranska obitelj izgubila. Njihov drugi sin je poginuo u prometnoj nesreći kada je imao samo 11 godina.

Što će se u konačnici dogoditi s Balalom nije jasno. Prema šerijatskom zakonu, obitelj ima pravo poštedjeti ga smrtne kazne, no to ne znači da ostatak života neće provesti iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:45