NAPADI MUŠKIH BANDI

Seksualno zlostavljanje Egipćanki doseže razmjere epidemije: Pipkanje na ulici svakodnevna je stvar

 YouTube

Seksualno zlostavljanje žena u Egiptu doseže razmjere epidemije, a broj incidenata u zadnja se tri mjeseca toliko povećao da je za mnoge žene uznemiravanje na ulici - pipkanje ili dovikivanje - svakodnevna stvar , izvještava BBC, pozivajući se na tvrdnje aktivista za prava žena.

Zlostavljanje se katkad pretvara u prave napade muških bandi, pa je prošle zime skupina muškaraca jednu ženu napala u Aleksandriji, navlačila je, potezala i vukla po tlu, a cijela je snimka završila na YouTubeu. Prije šest godina banda mladića napala je nekoliko je djevojaka, dirala ih i svlačila u centru Kaira, i to na svetkovinu Kurbam Bajrama. Posljednji dani Ramazana navodno su po žene najopasniji, pa su ove godine dobrovoljci organizirali “patrole protiv seksualnog zlostavljanja” kako bi zaštitili žene, posebice na stanicama podzemne željeznice.





Na mjestima na kojima su gužve velike, poput javnog prijevoza ili bazara, u arapskim zemljama ženama i inače prijeti velika opasnost od “zašlatavanja”, ali studija egipatskog Centra za ženska prava još je 2008. pokazala da je seksualno zlostavljanje iskusilo 83 posto žena, dok se za strankinje ta brojka penje na 93 posto.

Većina žrtava su žene koje su pokrivene, a ne pomaže niti ako im i lice prekriva nikab. Postoji razlika između širokog i uskog nikaba, pojasnio je jedan mladić novinarki BBC-ja, te dodao: žene u uskom nikabu same su to tražile.

Said Sadek, sociolog s Američkog sveučilišta u Kairu tvrdi da uzrok treba tražiti u mješavini islamskog konzervativizma, koji je u porastu od kraja 60-ih, i patrijarhalnih vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:32