NJEMAČKA

SEKSUALNO NASILJE I PROSTITUCIJA U IZBJEGLIČKIM KAMPOVIMA Dvojica migranata danima napastovala čistačicu

Refugee's wait in a hall of the German federal police first refugee's registration point and refugee camp in Passau, southern Germany, on October 8, 2015. AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE
 CHRISTOF STACHE/AFP / CHRISTOF STACHE

Čistačicu u jednom izbjegličkom prihvatnom centru u Bavarskoj na dnevnoj su bazi seksualno napastovala dvojica tražitelja azila koji su živjeli u prihvatilištu koje je odlučilo nakon toga zapošljavati samo čistače muškarce.

Dva migranta u dobi od 38 i 52 godine u centru u Kitzingenu čistačicu su seksualno uznemiravali svakodnevno više od tjedan dana od 1. do 10. listopada. Nakon što je skupila hrabrosti prijaviti napade svom poslodavcu i policiji, napasnici su pritvoreni, piše BR .

Glasnogovornik policije kazao je da će, kao rezultat napada, kompanija koja obavlja posao čišćenja od sljedećeg tjedna u prihvatilište slati samo muške čistače.

- Do tada, čistačice će dok čiste tuševe i toalete pratiti sigurnosne službe. Također, ta će mjesta biti zaključana u vrijeme čišćenja - kazale su lokalne vlasti.









Ova vijest o seksualnim napadima došla je nakon prethodnih optužbi u drugim centrima u Njemačkoj. Naime, ranije ovog mjeseca njemački Der Spiegel izvijestio je kako je 15 žena i djece, koji borave u centru u Hessenu koji je dom 500 tražitelja azila, prijavilo da su seksualno zlostavljane u centru.

Članovi pokrajinske skupštine Hessena objavili su u kolovozu pismo na internetu u kojem izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog povećane opasnosti za žene i djecu u centrima, zbog prijetnje seksualnog nasilja:

- Moramo napomenuti da se ne radi o individualnim slučajevima - kazali su i upozorili na brojne seksualne incidente i navodnu prostituciju u centru. Žene prijavljuju da su silovane, a mnoge od njih spavaju zakopčane do grla. Priznaju da ne idu u WC po noći jer bi mogle biti napadnute. Čak i po danu, žene se boje prolaziti kroz kamp.









Britanski Daily Mail piše pak kako su žene u njemačkim kampovima prisiljene prostituirati se za 10 eura.

Prema podacima UNHCR-a, od migranata koji stižu u Europu, oko 60 posto su muškarci, 20 posto djeca, a 14 posto je žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:57