RAT U LIBIJI

Šef špijuna SAD-a: Gadafi pobjeđuje. Ima bolju vojsku i toga je svjestan

Šef obavještajaca je izjavio da ga Gadafi pobjeđuje, no od njegovih se izjava distancirala Bijela kuća

WASHINGTON - Direktor svih američkih obavještajnih agencija James Clapper podigao je danas mnogo prašine izjavom da će libijski pukovnik Moamar Gadafi pobijediti ako sukob između njegovih snaga i snaga opozicije potraje.

Šef svih američkih špijuna istaknuo je da se situacija na ratištima u sjevernoafričkoj zemlji okrenula u korist Gadafija i njegovih snaga nakon što su u prvom tjednu borbi pobunjenici sigurno napredovali u preuzimanju gradova iz ruku snaga odanih pukovniku.

Mogući raspad zemlje

- Gadafi ima bolju vojsku i toga je svjestan. Dosad nije pokazao ni najmanju namjeru da napusti zemlju, dapače sprema se za dugu bitku - objasnio je Clapper koji je istaknuo kako bi se zemlja mogla raspasti na nekoliko dijelova. Njegove izjave pratile su vijesti da su Gadafijeve snage u zamahu i da nižu uspjehe u akciji vraćanja kontrole nad zemljom.

To nisu bile jedine loše vijesti danas za libijsku opoziciju. Administracija američkog predsjednika Baracka Obame poručila je Gadafiju da je vrijeme da ode, i danas se brzo distancirala od Clapperovih navoda, no izjava američke državne tajnice Hillary Clinton da će SAD intervenirati u Libiji samo ako se za akciju odluči UN pokazala je da je Amerika odabrala suzdržan pristup. I američki i europski dužnosnici istaknuli su da je za bilo kakvu akciju potrebna podrška Arapske lige, odnosno libijskih susjeda.

Ništa ni od zone zabrane letenja nad Libijom čime bi dijelom bila neutralizirana superiornost Gadafijevih jedinica koje raspolažu borbenim zrakoplovima. NATO je, naime, na svom sastanku odluku o zoni zabrane letenja prebacio za idući utorak.

Nicolasa Sarkozyja, francuskog predsjednika, dočekale su, pak, loše reakcije na njegovu odluku da Francuska prizna pobunjeničko vijeće kao jedinu legitimnu vlast u Libiji.

Europski diplomati isticali su da je ta odluka ishitrena, a nije im se svidjelo što je Sarkozy to objavio dan prije sastanka Unije i na taj način onemogućio manifestaciju jedinstva članica u stavu prema Moamaru Gadafiju.

Podrška Arapske lige

Europski lideri su se na današnjem sumitu složili da na Gadafija treba povećati pritisak i da on mora otići jer je njegov režim izgubio legitimnost.

I američki i europski dužnosnici isticali su kako je za bilo kakvu akciju potrebna podrška Arapske lige. Američka šefica diplomacije Hillary Clinton i europska Catherine Ashton tako su najavile sastanak s Arapskom ligom. Arapski svijet treba biti na čelu bilo kakve akcije, složili su se zapadnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:42