ESKALACIJA SKANDALA

Šef Scotland Yarda zbog skandala oko hakiranja telefona dao ostavku

Kao glavni razlog odlaska Paul Stephenson je naveo optužbe da je povezan s Neilom Wallisom, bivšim zamjenikom glavnog urednika 'News of the Worlda'
 AFP

LONDON - Paul Stephenson, šef britanske policije, u nedjelju je tijekom novinske konferencije, koja se prenosila uživo, podnio ostavku na svoju funkciju. Kao glavni razlog odlaska s čelnog mjesta Metropolitan Policea, Stephenson je naveo optužbe da je povezan s Neilom Wallisom, bivšim zamjenikom glavnog urednika 'News of the Worlda'.

Prvi čovjek Scotland Yarda je više puta demantirao optužbe koje mu se predbacuju. Vijest o ostavci šefa policije britanskog premijera Davida Camerona dočekala je za njegova puta u Južnoafričku Repuliku .

Ranije spomenuti Neil Wallis uhićen je još prošlog četvrtka tijekom istrage o skandalu u tabloidu 'News of the World' u kojem su novinari prisluškivali telefone poznatih ličnosti, političara pa čak i žrtava rata.

Tabloid se nalazio unutar grupacije 'News International' koja je u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Murdocha. Nakon izbijanja skandala, koji je dobrano protresao britansku javnost, Murdoch je odlučio zauvijek ugasiti tabloid.

Ostavka Stephensona došla je svega nekoliko sati prije puštanja Rebekah Brookes, bivše glavne urednice News of the Worlda i direktorice News Internationala te Murdochove bliske suradnice, na slobodu. Na policijskom je ispitivanju provela više od 12 sati, a puštena je uz za sada nepoznatu jamčevinu.

Ona je također uhićena zbog novinarskog prisluškivanja i hakiranja telefona poznatih i anonimnih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:41