VRIJEME CURI

SEDAM SATI SASTANČENJA Još nema dogovora Grčke i eurozone

 YouTube

Ministri financija eurozone nisu se u srijedu dogovorili s Grčkom oko završne izjave s višesatnog sastanka u Bruxellesu o međunarodnoj pomoći Ateni, nego su se dogovorili da će nastaviti razgovore u ponedjeljak.

"Razgovarali smo o nekoliko pitanja, od kojih je jedna sadašnji program pomoći", rekao je predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem na konferenciji za novinare u ranim satima u četvrtak u Bruxellesu.

"Razgovarali smo o mogućnosti produženja. Za neke je to najbolje rješenje, ali do tog zaključka još nismo došli. Treba nam još malo vremena", istaknuo je nakon sastanka koji je trajao sedam sati.

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis izjavio je kako vjeruje da bi se u ponedjeljak mogao postići "iscjeljujući sporazum" o grčkim javnim financijama.

Naglasio je da hitni sastanak Eurogrupe nije ni bio zamišljen tako da se postigne neko rješenje, nego je bio prilika za kvalitetnu raspravu.

Europski diplomati kažu da je nacrt izjave bio izrađen, ali da grčko izaslanstvo, koje se telefonom konzultiralo s vladom u Ateni, nije na nju pristalo.

Radikalna nova vlada ustraje u tome da neće produžiti sadašnji program međunarodne pomoći koji istječe za dva tjedna, no europski partneri kažu da Atena mora prihvatiti financiranje uz određene uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:39