OPET KRIZA U BIH

SDP BiH i SBB dogovorili novu koaliciju, izbacuju SDA iz vlasti: Smijenit će ministre obrane i sigurnosti

Lagumdžija je kazao kako je dogovoreno da novi ministar obrane BiH bude iz SDP-a, a državni ministar sigurnosti iz SBB-a.
 AP

SARAJEVO - Vladajuća Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i Savez za bolju budućnost (SBB), koji je do sada bio na oporbi, postigli su dogovor o suradnji koja će dovesti do uspostave nove vladajuće koalicije u BiH, potvrdili su u petak u Sarajevu predsjednici ovih stranaka Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić.

Nakon pregovora stranačkih izaslanstava Lagumdžija je novinarima izjavio kako su potpisali "protokol o načelima suradnje dvije stranke u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti" čime su ujedno stvoreni uvjeti za isključivanje Stranke demokratske akcije (SDA) iz vlasti.

- I jedan i drugi ćemo biti u Vijeću ministara BiH, izjavio je Lagumdžija dodajući kako će koalicija biti primijenjena i u četiri županije unutar Federacije BiH, a SBB bi trebao preuzeti i sve druge pozicije koje su do sada zauzimali pripadnici Stranke demokratske akcije (SDA).

Lagumdžija je kazao kako je dogovoreno da novi ministar obrane BiH bude iz SDP-a, a državni ministar sigurnosti iz SBB-a.

Čelnik SDP-a je međutim potvrdio kako za sada nije izvjesno što će biti s vladom Federacije BiH dodajući kako će se o tome "razgovarati naknadno".

- Jako mi je žao što ( Sulejman) Tihić nije uspio reformirati svoju stranku, kazao je Lagumdžija dodajući kako razlog razlaza sa SDA nije bio proračun nego "radikalizacija" koju je ta stranka, po njegovim tvrdnjama, potaknula radi lokalnih izbora u listopadu.

Fahrudin Radončić je kazao kako je i za njega aktualna kriza vlasti bila iznenađenje, no da je spreman sudjelovati u njezinu rješavanju.

- Bošnjačka volja na izborima u listopadu 2010. je bila nova vlast, kazao je Radončić konstatirajući kako koalicija SDP i SDA nije dovela do očekivanih promjena.

- Sa SBB-om neke se stvari vraćaju u normalu... Dobit ćemo novu energiju i poštenu koaliciju gdje dva partnera rade zajedno, izjavio je Radončić.

Kriza vlasti u BiH nastupila je u četvrtak nakon što su zastupnici iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) u konačnom izjašnjavanju u državnom parlamentu odbili podržati proračun za 2012. godinu kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH.

Lagumdžija je odmah nakon toga u ime SDP-a uputio pismo predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi tražeći od njega da pokrene postupak smjene ministara obrane i sigurnosti i doministra financija koje je na te pozicije imenovala SDA. On u petak nije mogao kazati što je s tim zahtjevom.

Lagumdžijin zahtjev svojim su izjavama načelno poduprli predstavnici HDZ BiH i HDZ 1990., uz zahtjev da se rekonstrukcija vlasti provede na svim razinama odnosno da se njihovi ministri uključe u sastav vlade Federacije BiH u kojoj pozicije namijenjene hrvatskim ministrima zauzimaju kadrovi Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

Takav zahtjev bit će krajnje teško provesti zbog proceduralnih razloga jer bi se s mogućim smjenama u entitetskoj vladi morao suglasiti predsjednik FBiH Živko Budimir koji je član vodstva HSP-a, glavnog političkog rivala dva HDZ-a.

Iako bi u koaliciji sa SBB-om i dva HDZ-a SDP imao uvjerljivu većinu u federalnom parlamentu, nova vlada ovisila bi o suglasnosti Budimira koji na to, potpuno je izvjesno, ne bi pristao. U tom bi slučaju SDP u suradnji sa svojim novim koalicijskim partnerima morao pokušati smijeniti i Budimira, no o tome bi u konačnici morao odlučivati i entitetski ustavni sud s krajnje neizvjesnim ishodom.

Bezrezervnu potporu Lagumdžijinu zahtjevu za smjenu ministara iz reda SDA u Vijeću ministara BiH za sada je dao predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik , no u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), također članici vladajuće koalicije na državnoj razini, krajnje su oprezni u komentiranju aktualne krize vlasti. Dopredsjednik SDS-a Ognjen Tadić u petak je izjavio kako je riječ o velikoj krizi u BiH koja će dodatno pogoršati stanje u zemlji već dovoljno opterećeno teškim gospodarskim stanjem i općim nezadovoljstvom građana.

- Ta kriza dolazi u veoma teškom momentu uoči lokalnih izbora i velikog nezadovoljstva zaposlenih u tijelima državne uprave, ali i svih drugih građana u BiH koji nisu zadovoljni kvalitetom života, izjavio je Tadić novinarima u Banjoj Luci. Pozvao je političke stranke iz Federacije BiH da što prije postignu dogovor o tome što dalje i tako okončaju neizvjesnost u državi koju je nazvao "opasnom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:14