STRAHOVALA ZA ŽIVOT

SAUDIJKA ZAROBLJENA NA AERODROMU U BANGKOKU IPAK NEĆE BITI DEPORTIRANA 'Ako bi povratak kući značio njezinu smrt, definitivno to ne želimo učiniti'

 
Rahaf Mohammed al-Qunun
 Twitter screenshot

Nakon bojazni da će 18-godišnja Saudijka koja je zatvorena u Bangkoku nakon što je pobjegla od svoje obitelji i odrekla se islama, biti ubijena, tajlandske su vlasti objavile da ju neće deportirati.

Rahaf Mohammed al-Qunun neće biti deportirana natrag u Saudijsku Arabiju protivno njezinim željama, potvrdili su tajlandski dužnosnici.

'Ako bi deportacija dovela do njezine smrti, definitivno to ne želimo učiniti', rekao je čelnik tajlandskog ureda za imigracije, Samut Prakan, javlja The Guardian.

Phil Robertson je na Twitteru jutros objavio da su tajlandski odvjetnici podnijeli sudski nalog pred kaznenim sudom u Bangkoku kako bi spriječili njezinu deportaciju u Kuvajt. Sud bi trebao taj zahtjev razmotriti brzo zbog činjenice da se djevojka nalazi u velikoj opasnosti u slučaju deportacije iz Tajlanda.

Rahaf se ranije danas zatvorila u hotelsku sobu u strahu od tajlandskih službenika za imigracije koji su ju željeli prisiliti da se ukrca na avion i napusti zemlju te se vrati u Saudijsku Arabiju. Qunun ima vizu za Australiju, u kojoj je planirala zatražiti azil. Govorila je da će ju sigurno ubiti ako se bude morala vratiti u Saudijsku Arabiju te dodala da neće otići dok se ne sastane s visokim povjerenikom UN-a za izbjeglice.

Na Twitteru je objavila fotografiju na kojoj se vidi kako je stolom i madracem zabarikadirala vrata hotelske sobe.

The Guardian piiše i da je velika pobjeda za djevojku to što je zrakoplov Kuwait Airlinesa prema Kuvajtu, od kojeg je strahovala, poletio iz Bangkoka bez nje. Na Twitteru je nakon polijetanja tog zrakoplova objavila video snimku.

'Ja sam Rahaf. Zrakoplov je poletio, ja sam u hotelu. Trebam zaštitu neke države što prije. Tražim azil', rekla je.

Za Reuters je ispričala da je pobjegla iz Kuvajta dok joj je obitelj bila na putu. Planirala je iz Tajlanda otputovati u Australiju i tamo zatražiti azil.

Pomoć je zatražila od Europe, SAD-a, Kanade i Australije.

'Moja je obitelj stroga. Zatvorili su me u sobu na šest mjeseci samo zato što sam se ošišala. Sto posto sam sigurna da bi me ubili čim dođem tamo', rekla je i dodala da se jako boji te da gubi nadu.

'Braća i obitelj će me čekati u Kuvajtu. Ubit će me. Život mi je u opasnosti. Obitelj prijeti da će me ubiti zbog trivijalnih stvari', rekla je i dodala da je htjela zatražiti azil u Australiji zbog fizičkog, verbalnog i psihičkog nasilja koje je trpjela od strane obitelji. Dodala je i da su ju mjesecima držali zatvorenu u kući, a onda joj prijetili da će ju ubiti i nisu joj dali da se nastavi školovati.

'Ne dopuštaju mi da vozim ili da putujem. Sputana sam. Volim život i jako sam ambiciozna, no obitelj me sprječava da živim', rekla je.

Njezina 20-godišnja prijateljica koja se nedavno iz Saudijske Arabije preselila u Australiju rekla je za Guardian da se radi o stvarnim prijetnjma.

'Ona je bivša muslimanka čija je obitelj jako stroga. Nasilni su prema njoj, seksualno su ju zlostavljali. Prijetio joj je jedan rođak koji je rekao da ju želi ubiti. Ako ju ne ubiju, neće moći pred ljude zbog toga što se ona odrekla muslimanske vjere', ispričala je prijateljica ove 18-godišnjakinje. Ona već tri mjeseca živi u Australiji, gdje je potražila azil nakon zlostavljanja u Saudijskoj Arabiji. Qunun poznaje oko godinu dana, a upoznale su se putem interneta.

'Ona je aktivistica i feministica. U Saudijskoj Arabiji ima dosta feminističkih skupina. Okupljaju se preko interneta kako bi se međusobno zaštitile i pomogle si', ispričala je prijateljica.

Podršku djevojci u nevolji je na Twitteru izrazio i njemački veleposlanik u Tajlandu, Georg Schmidt.

'Zabrinuti smo za Rahaf Mohammed i u kontaktu smo s Tajlandom i veleposlanstvima kojima se ona obratila', napisao je.

Senatorica iz južne Australije Sarah Hanson-Young pozvala je Australiju da brzo reagira u ovom slučaju te da djevojci što prije izdaju hitne putne dokumente.

'Ona je u smrtnoj opasnosti ako bude prisiljena vratiti se u Saudijsku Arabiju, trebalo bi joj dopustiti sastanak s predstavnicima UNHCR-a kako bi se prijavila za azil, a Tajland treba dopustiti što god UNHCR odluči', rekao je Phil Robertson iz azijskog ogranka organizacije Human Rights Watch.

'Strašno se boji svoje obitelji. Otac joj je viši vladin dužnosnik, a s obzirom na to da se u Saudijskoj Arabiji često provode ubojstva iz časti, njezina briga da će ju ubiti ako se vrati je stvarna. Osim toga, odrekla se islama, što znači da je pod rizikom i od saudijskih vlasti', dodaje Robertson.

Kad je u nedjelju stigla na aerodrom u Kuvajtu, zaustavile su ju tamošnji i saudijski dužnosnici i oduzeli joj putovnicu. Saudijsko veleposlanstvo u Bangkoku pak tvrdi da joj putovnica nije oduzeta i da je zaustavljena zbog toga što nije imala povratnu kartu. Ona pak tvrdi da su joj uzeli putovnicu jer je muški član njezine obitelji prijavio da putuje sama, bez njegova dopuštenja. Na Twitteru je iz hotelske sobe objavila da su ispred vrata stražari koji joj ne daju otići, a danas je javila i da pokušava zatražiti azil na Tajlandu.

Naime, Saudijska Arabija ima pravilo po kojem žena mora imati dopuštenje muškog člana obitelji za putovanje, rad, udaju, pa čak i za liječenje.

Surachate Hakparn, tajlandski dužnosnik za imigracije rekao je da su tajlandske službe kontaktirale saudijske radi koordinacije. Dodao je da se radi o 'obiteljskom problemu' i da će djevojka danas biti poslana natrag kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:20