PUN POGODAK

SATIRIČKI PORTAL OBJAVIO STVARNU PRIČU 'SAD Izraelu šalje nove rakete da se ne ljuti oko Irana'

 AFP PHOTO / POOL / ABIR SULTAN, Wiki CC

Satirička internetska stranica The Onion slučajno je objavila istinitu priču. Naime, popularna je humoristična stranica otkrila kako su Sjedinjene Američke Države ponudile Izraelu 'lijepu i veliku pošiljku' oružja u pokušaju smirivanja izraelske srdžbe oko iranskog nuklearnog dogovora, javlja Independent.

Lažna priča naslovljena 'SAD smiruje uzrujanog Netanyahua pošiljkom balističkih raketa' na The Onionu se pojavila 24 sata prije izvještaja da se to zaista dogodilo u stvarnom životu.

Izraelske novine Haaretz primijetile su sličnost spomenute priče s vlastitim člankom, objavljenog idući dan, koji je nosio naslov 'Nakon dogovora s Iranom, Obama ponudio unaprjeđenje vojske kako bi Izrael lakše progutao gorku iransku pogodbu'.

Barack Obama je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu ponudio 'neposredni razgovor o unaprjeđenju napadačkih i obrambenih sposobnosti izraelske vojke', priopćio je Haaretz.

Nešto kasnije, Haaretz je na svom službenom blogu priznao: 'Nema drugog objašnjenja - lažne novine su otkrile priču.'

Jedina razlika između lažne i prave priče jest da je Netanyahu, u stvarnosti, prvo ponudu ignorirao, a potom je i odbio. Ovo je drugi put da je izraelski premijer odbio takav prijedlog navodeći da 'vjeruje da će bilo kakav reciprocitetni dogovor biti uspostavljen kako se Izrael miri s postojanjem iranskog nuklearnog sporazuma'.

S druge strane, The Onion je citirao lažnog glasnogovornika američkog State Departmenta koji je izjavio: - Bibi se uvijek malo uzruja kada nas vidi da razgovaramo s Iranom, no nekoliko desetaka raketa zemlja-zemlja kratkog dometa ga uvijek oraspoloži.'

- Naravno, trudimo se ne razmaziti ga dajući mu taktičke projektile svaki put kada on smatra primjerenim, no naš je dečko poprilično dobar u dobivanju onoga što želi. No, barem imamo nekoliko mira i tišine tamo - kazao je lažni glasnogovornik u priči The Oniona.

Dužnosnici Pentagona preko vikenda obratili su se medijima, navodeći kako Izraelu neće biti ponuđeno nikakvo oružje u zamjenu za prihvaćanje iranskog sporazuma.

Međutim, najbolji komentar cijele situacije dao je upravo Haaretz ističući da nije dobar znak kada život toliko vjerno imitira satiru.

- Kada je The Onion najpouzdaniji izvor vijesti o tvojoj zemlji, znaš da si u rasulu - napisao je Haaretz na Twitteru.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je jednoglasno izglasalo iranski nuklearni dogovor, koji je do sada već ostavio značajan utisak na odnos Obame i Netanyahua.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:33