NIKOLIĆ- TADIĆ

Sastanak političkog vrha Srbije: Srbija će još jednom pokazati da je demokratska zemlja i da institucije funkcioniraju

 AP

Novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i bivši predsjednik Boris Tadić u ponedjeljak su u zgradi u kojoj se nalazi ured srbijanskog predsjednika razgovarali o primopredaji dužnosti te zatim u obraćanju novinarima upozorili kako je važno što prije konstituirati institucije vlasti nakon izbora.

Nikolić i Tadić su, najavljujući zajednički rad na rješavanju problema građana, poručili kako je u svrhu toga važno što prije formirati institucije vlasti te započeti s radom na svim važnim državnim pitanjima .

Nikolić je ustvrdio kako je njegova dužnost, te da i on sam tako misli, da svakome tko osigura parlamentarnu većinu odmah i bez oklijevanja omogući zakazivanje sjednice srbijanskog parlamenta na kojoj će dobiti mandat za sastavljanje nove vlade.

''Mislim da s mnogo više optimizma možete gledati makar u tu političku stabilnost Srbije u budućnosti, mada će se političke stranke nastaviti boriti za glasove, za povjerenje i to je potpuno normalno. Ali mislim da neće biti sukoba između onih koji na različitim razinama vlasti ili po različitim ingerencijama vode zemlju, oko toga šta za zemlju treba učiniti'', rekao je Nikolić.

Tadić je poručio kako će, ovisno o tome tko će formirati novu srbijansku vladu i koja parlamentarna većina će biti uspostavljena te tko će biti novi srbijanski premijer, biti nužno da na svim razinama vlasti bude ''potpuno jasna sinergija'' i koordinacija oko svih važnih pitanja - očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje, vanjske i gospodarske politike, sukladno ustavnim nadležnostima i zakonima koji definiraju prava i obaveze nositelja najviših državnih funkcija.

''U najskorije vrijeme bit će inauguracija novog predsjednika Republike i ja ću s velikim zadovoljstvom sudjelovati u toj inauguraciji i Srbija će još jednom pokazati da je demokratska zemlja, da institucije funkcioniraju i da postoji apsolutno poštovanje svake institucije u Srbiji'', ustvrdio je Tadić.

U uredu srbijanskog predsjednika tijekom dana je s Nikolićem razgovarala i predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović, s kojom je dogovoreno da će Nikolić prisegnuti u četvrtak , a dužnost predsjednika preuzeti nakon inauguracije 11. lipnja.

U zgradu srbijanskog predsjednika s predsjednicom parlamenta došao je i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić.

Kako je najavljeno, u prostorijama Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića danas bi trebali započeti razgovori predstavnika te stranke s predstavnicima koalicije okupljene oko Dačićeva SPS-a o formiranju nove srbijanske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:47