'U IGRI JE VIŠE IMENA'

Šarec za izbor privremenog predsjednika Državnog zbora

Marjan Šarec
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Blok slovenskih političkih stranaka ljevice i centra okupljenih oko Marjana Šarca, nakon Janeza Janše drugog potencijalnog mandatara za sastav nove slovenske vlade, odlučio je u četvrtak da će na konstitutivnoj sjednici novog parlamenta koja se održava u petak predložiti privremenog predsjednika Državnog zbora iz svojih redova.

"U igri je više imena, a zauzeli smo se za to da na konstituirajućoj sjednici Državnog zbora izaberemo privremenog predsjednika, o zajedničkom kandidatu nastavit ćemo razgovore u petak ujutro", kazao je Šarec nakon sastanka sa Dejanom Židanom, Mirom Cerarom, Alenkom Bratušek i Karlom Erjavcem koji pokazuju spremnost da ga podrže kao mandatara nove vlade ukoliko mu predsjednik Borut Pahor da povjerenje za sastav nove vladajuće koalicije.

Zatvoreni sastanak potencijalnih koalicijskih partnera održan je u Kamniku u prostorijama stranke Marjana Šarca, gradonačelnika tog gradića blizu Ljubljane.

Šarec je potvrdio da njegova stranka nije zainteresirana za mjesto predsjednika parlamenta, ali da je spremna podržati zajedničkog kandidata o kojemu još nema suglasnosti.

Među imenima koja se spominju su dosadašnji predsjednik vlade Miro Cerar i njegov zamjenik u vrhu stranke Milan Brglez, ali i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan i Matjaž Han, također iz Židanove stranke.

"Nakon ovog sastanka imam osjećaj da postoje volja i spremnost za našu suradnju, ukoliko relativnom pobjedniku izbora (Janezu Janši) ne bi uspjelo sastaviti koaliciju", kazao je Šarec nakon sastanka, dodavši da nema jamstva da će stranke koje s njime razgovaraju o koaliciji ljevice i liberalnog centra u tom stajalištu ustrajati, makar ima osjećaj da misle iskreno.

Budući da niti lijevi niti desni blok u parlamentu u koji se uvrstilo čak devet stranaka nema unaprijed zajamčenih 46 glasova za imenovanje stalnog predsjednika Državnog zbora, izborom privremenog predsjednika izbjegla bi se blokada, odnosno situacija da parlament ne može nastaviti svoj rad jer se računa da je konstituiran nakon što se imenuju glavna parlamentarna tijela i izabere predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:03