PREDIZBORI U SAD-U

Sanders šokirao Clinton u Michiganu

 Reuters

Senator iz Vermonta Bernie Sanders pobijedio je Hillary Clinton u predizborima za demokratsku nominaciju koji su u utorak održani u Michiganu. S obzirom da su neke ankete prije izbora davale prednosti bivšoj državnoj tajnici od čak 37 posto (!) u toj državi, pobjeda Sandersa predstavlja veliko iznenađenje i vjetar u leđa njegovoj kampanji za koju mnogi smatraju da je izgubila realne šanse za osvajanje nominacije.

Sanders je u konačnici osvojio 50 posto glasova u Michiganu, dok je Clinton osvojila 48 posto. No, jučer su održani i predizbori u Mississippiju u kojem je Hillary na krilima afroameričkog biračkog tijela odnijela dominantnu pobjedu od 83 naprema 17 posto te time broj podijeljenih delegata u utorak ipak prevagnula na svoju stranu. Na kraju dana Clinton je osvojila 87 delegata, a Sanders 69, što znači da u ukupnom zbroju delegata bivša prva dama ima njih 760, dok ih senator iz Vermonta ima 546, prenosi New York Times.

Kada se pak zbroje i superdelegati koji će glasati na konvenciji u ljeto, a među kojima Hillary ima premoćnu podršku, Clinton vodi s ukupno 1220 delegata naprema 571 Sandersa. Za osvajanje demokratske nominacije potrebno je 2383 delegata, što pokazuje koliki put Sanders mora prevaliti do nominacije.

Iako su rezultati iz Michigana velika pobjeda za Sandersa, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je u toj državi dobio više od 30 posto glasova Afroamerikanaca (do sada je u prosjeku dobivao tek svaki deveti ili svaki deseti glas u toj skupini birača) samodeklarirani demokratski socijalist teško će doći do nominacije - prednost gospođe Clinton naprosto je prevelika, a njezina platforma ipak obuhvaća širi spektar birača nego progresivni blok Sandersa. No, predizbori u Ohiou i Illinoisu su u svakom slučaju postali mnogo zanimljiviji, budući da je riječ o državama koje dodjeljuju nemali broj delegata, a čija demografska struktura i nije toliko različita od Michigana.

Kod republikanaca je Donald Trump nastavio svoj pobjednički niz unatoč tome što su se preostali kandidati republikanaca ( Cruz, Rubio, Kasich) udružili u napadima protiv njega, pridruživši se tako velikom broju američkih i svjetskih medija koji Trumpa proteklih tjedana "peru" žestinom od koje su veći samo njegovi javni nastupi. Birači koji su ljuti i razočarani sadašnjim američkim političkim establishmentom i dalje su ostali uz kontroverznog poduzetnika i reality zvijezde te mu dodijelili pobjede u Michiganu (37 %), Mississippiju (47 %) i Havajima, dok je njegov najbliži pratitelj u utrci, senator iz Teksasa Ted Cruz, pobijedio u Idahu (45%).

Katastrofalnu večer je opet imao Marco Rubio koji je osvojio dva treća i dva četvrta mjesta, ali uz to ni u jednoj državi koje su jučer glasale nije prešao minimalni prag potreban za dodjelu delegata. Ako u svojoj Floridi za šest dana izgubi od Trumpa, što će se po svim procjenama dogoditi, nesuđeni miljenik stranačkog establishmenta bit će pod velikim pritiskom da izađe iz utrke kako bi se stranka mogla ujediniti iza Teda Cruza, koji ima najveće šanse da spriječi Trumpovo osvajanje nominacije. Trump sada ima 446 delegata, Cruz 347 , Rubio 151, a John Kasich 54 - za osvajanje republikanske nominacije potrebno je 1237 delegata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:31