LOV NA TERORISTA

SALAH ABDESLAM SE USPIO DOKOPATI SIRIJE!? Francuski obavještajci priznali da im je pariški bombaš uspio pobjeći

 AFP

Francuske obavještajne službe smatraju da je osumnjičenik za teroristički napad u Parizu, Salah Abdeslam, pobjegao u Siriju - kazao je izvor blizak istrazi za CNN.

Istražitelji su Abdeslama počeli tražiti nedugo nakon napada 13. studenog u kojem je poginulo 130 ljudi.

Informacije o mogućnosti da je Abdeslam već pobjegao francuskim vlastima počele su kolati prošlog tjedna kada je odvjetnik Olivier Martins kazao kako je njegov klijent, Ali Oulkadi, pokupio Abdeslama i još jednog prijatelja na stanici u predgrađu Bruxellesa dan nakon napada.

- Nije znao da je to Salah i nije ga odmah prepoznao jer je nosio kapu. U automobilu mu je Salah kazao kako je njegov brat Brahim ubio ljude u Parizu i raznio se. Za mog klijenta, prijatelja iz djetinjstva dvojice braće, to je bio šok. NIje to mogao shvatiti i nije mogao bistro razmišljati - ispričao je odvjetnik i kazao kako je trojac na povratku u Bruxelles stao u kafiću.

Istražitelji nisu kazali detalje o tome koja je bila uloga Abdeslama u koordiniranju serije napada, no pariški tužitelj Francois Molins kazao je kako je možda ostavio bombaše samoubojice kraj stadiona Stade de France i otišao u drugu parišku četvrt. Naime, njegovi su otisci prstiju pronađeni u automobilu povezanom s napadima.

U noći napada dvojica muškaraca iz Belgije dovezli su se u Pariz kako bi pokupili Abdeslama i odvezli ga natrag u Bruxelles.

Abdeslam je navodno nazvao muškarce - identificirane kao Mohammed Amri (27) i Hamza Attou (21) - i kazao kako mu se pokvario automobil.

Oulkadijev susret s Abdeslamom dogodio se navodno 14.11., nedugo nakon što su Amri i Attou kazali kako su Abdeslama odvezli nazad do Bruxellesa.

Oulkadi, Amri i Attou su trojica od šestorice ljudi koje vlasti u Beligiji smatraju povezanima s pariškim napadima.

Amri i Attou uhićeni su u Belgiji 14.11. i optuženi zbog terorizma. Njihovi odvjetnici kazali su kako dvojac nije imao pojma u Abdeslamu upetljanost u napad na Pariz.

Sud je u petak naredio da se Oulkadija zadrži u pritvoru još 30 dana.

Njegov odvjetnik tvrdi da Oulkadi nije učinio ništa loše.

- Bio je u Bruxellesu tog dana, nema kriminalnog dosjea i nije radikalan. Kad je saznao da Salaha traže, trebao je otići na policiju i ispričati im svoju stranu priče, no bilo ga je strah i nije dobio dobar savjet u pravo vrijeme - objasnio je njegov odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:48