SIN DIKTATORA

Safi Gadafi: Moja zemlja treba izbore

Mladi Gadafi želi od Libije napraviti Beč Sjeverne Afrike, što se neće svidjeti vojnim krugovima
 Reuters

LONDON - “Budućnost leži u rukama menadžera, ljudi će birati njih, a ne kraljeve ili velike vođe”, riječi su kojima je za Sunday Times opisao svoje buduće planove Saif al-Islam, sin libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Ulagati u turizam

“Budućnost je u demokraciji, nema drugog puta za Libiju”, dodao je 39-godišnji Saif koji se obrazovao u Velikoj Britaniji. Njegove su izjave na fonu koji, zna to Saif, Zapadu odgovara. A to je važno jer se upravo njega smatra najvjerojatnijim nasljednikom svog oca, pukovnika i diktatora koji već 41 godinu čvrstom rukom vlada Libijom. Saif je u razgovoru za britanske novine istaknuo i kako smatra da treba znatno povećati ulaganja u turizam jer zemlja ne smije ostati ovisna samo o nafti. “Ukinut ćemo vize, omogućiti da se u hotelima pije”, poručuje Saif.

Spor s naftašima

No, iz ovih se riječi može iščitati i glavna prepreka na njegovu putu da zadrži vlast: snažni krugovi naftne industrije koji nisu skloni velikim reformama i bilo kakvom gubitku povlastica.

Saif je u prvi plan iskočio kad je iz Škotske kući doveo “bombaša iz Lockerbeeja”, za kojeg se tvrdilo da ga se pušta na slobodu jer će poživjeti još “mjesec, dva”, a on je i dalje na životu. Tada je čak zasjenio i svog oca (o bratu Hanibalu ne treba govoriti, on je običan playboy koji je odgovoran za krizu sa Švicarskom gdje je zaglavio u zatvoru jer je tukao hotelsko osoblje).

Njegova izjava da želi “od Libije napraviti Beč Sjeverne Afrike” neće dobro odjeknuti u vojnim krugovima kojima odgovara dosadašnji sustav. A Saif upravo među njima nema uporište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:16