IZLJEV NOVCA IZ AFGANISTANA

SAD zaprijetio: Nećete dobiti novce sve dok ne otkrijete tko ga iznosi van zemlje

U zračnoj luci u Kabulu postaviti će se strojevi koji će registrirati serijske brojeve novčanica
Afghan President Hamid Karzai waves as he waits to meet U.N. Secretary-General Ban Ki-moon in Kabul November 2, 2009. Ban made a surprise visit to Afghanistan on Monday as pressure grew to abandon plans for a risky run-off vote after the withdrawal of Karzai's only rival. REUTERS/Ahmad Masood(AFGHANISTAN POLITICS)
 REUTERS

KABUL - Zabrinuti zbog velikog ilegalnog izljeva novca iz Afganistana, američke i afganistanske vlasti planiraju nadzirati protok gotovine kroz zračnu luku u Kabulu, za koju se procjenjuje da kroz nju prolazi novac ukraden iz međunarodne pomoći.

Taj protok, navodno, godišnje premaši i milijardu dolara, zbog čega će u zračnoj luci biti postavljeni strojevi koji će registrirati serijske brojeve novčanica američke valute i utvrđivati njihovo podrijetlo.

Koferi puni novca

Vlasti su objavile i da će ukinuti povlasticu koja je dopuštala državnim dužnosnicima da se ukrcavaju na avione s koferima punim novca, bez da ga prijave ili budu pretraženi.

Trenutačno je dopušteno napustiti Afganistan s velikim iznosom novca ako ga prijavite, ali vlasti su sve zabrinutije da dobar dio te gotovine potječe od ukradenih sredstava međunarodne pomoći. Navodno afganistanska politička elita taj novac gomila na inozemnim računima. Ta je mjera dio antikorupcijskog programa u Afganistanu, a SAD je zaprijetilo da će blokirati programe pomoći vrijedne četiri milijarde dolara dok se ovo ne razriješi.

180 milijuna dolara

Borba protiv korupcije postala je glavnim prijepor SAD-a i vlade u Kabulu, pa je predsjednik Hamid Karzai zaprijetio da će smanjiti ovlasti američkih antikoruptivnih tijela u Afganistanu. U petak je povukao prijetnje i obećao potporu.

The Washington Post tvrdi da je samo u dva mjeseca 2009. izneseno 180 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26