ZAVRŠNI RAČUN

Sad se zna tko je ‘izdao‘ Trumpa i osigurao mu poraz: U iznenađujuće velikom broju birali su Bidena

Biden je osvojio 50,6 posto, tj. više od 75,1 milijuna glasova, što je više od ijednog predsjednika dosad, čak i od Obame
Donald Trump 
 MANDEL NGAN/AFP

Predsjednika SAD-a ove je godine biralo više od 150 milijuna Amerikanaca, a Joe Biden, pobjednik izbora, osvojio je, prema posljednjim podacima, 50,6 posto, tj. više od 75,1 milijuna glasova, što je najviše od ijednog dosadašnjeg predsjednika, pa čak i njegova bivšeg šefa Baracka Obame. Donald Trump bio je izbor više od 70,8 milijuna građana, odnosno 47,7 posto njih.

Gospodarstvo je bilo motiv izlaska na izbore 34 posto birača, a čak 80 posto onih koji su ekonomiju stavili na vrh ljestvice svojih prioriteta glasalo je za još uvijek aktualnog predsjednika. Trump je bio prvi izbor i 11 posto onih koji su na birališta izašli zbog tzv. "zakona i reda", dok je Biden, s druge strane, osvojio više od 91 posto podrške onih glasača koji su pitanje rasne nejednakosti ocijenili kao najvažniji društveni problem.

Biden je uvjerljivi pobjednik i onih ispitanika koji od buduće administracije očekuju dobru procjenu i nacionalno jedinstvo. Tijekom posljednjeg tjedna kampanje za kandidata se odlučilo samo pet posto Amerikanaca, a više od polovice njih, točnije 51 posto, glasalo je za Trumpa. Štoviše, od dva posto birača koji su kandidata odabrali u zadnjih pet dana kampanje, Trumpa je odabralo čak 63 posto građana. Prema postizbornoj analizi renomiranog anketara Johna Zogbyja iz agencije Zogby Strategies, bijelci su i ove godine u većoj mjeri glasali za Donalda Trumpa, njih 55 posto, naspram 43 posto koliko ih je izabralo Joea Bidena.

Zanimljivo, ovoga je puta demokratski izazivač dobio više glasova bijelih muškaraca od Trumpa. Bivšeg potpredsjednika 2020. izabralo je čak 62 posto demografske skupine koja se dosad najčešće pripisivala republikancima. Biden je bolje prošao i među ženama, čak i u odnosu na svoju prethodnicu Hillary Clinton 2016., osvojivši 57 posto glasova svih Amerikanki. Afroamerikanci i ovaj su se put ispostavili odanim tijelom Demokratske stranke; 87 posto njih glasalo je za Bidena, za razliku od 11 posto koliko ih je izabralo Trumpa.

Međutim, treba istaknuti da je za Trumpa ove godine glasalo 18 posto Afroamerikanaca, što je tri posto više u odnosu na 2016., unatoč brojnim tenzijama i prosvjedima zbog ubojstva Georgea Floyda. Bidenu su odani i Hispanoamerikanci, od kojih je 67 posto glasalo za demokratskog izazivača, za razliku od 31 posto koliko ih je glasalo za Trumpa. Čak 64 posto Azijaca, koji čine samo tri posto ukupnog biračkog tijela u SAD-u, glasalo je za Bidena.

Bivši potpredsjednik SAD-a uvjerljivi je pobjednik i milenijalaca te tzv. generacije Z, od kojih se ove godine očekivalo da će u velikoj mjeri definirati pobjednika izbora. Naime, u dobnoj skupini od 18 do 29 Biden je dobio i veću podršku od Baracka Obame 2008. Unatoč pandemiji covida-19, koja je samo u SAD-u odnijela više od 250.000 života, za Trumpa je i ove godine glasalo više od polovice američkih umirovljenika. Međutim, prednost od 10 posto, koju je u toj dobnoj skupini očekivao 2016., otopila se na samo tri posto u odnosu na rivala, čime se može zaključiti da je loš odgovor na pandemiju predsjedniku ipak uzeo danak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:30