UTRKA ZA CJEPIVOM

SAD se priprema za distribuciju cjepiva, Trump odredio zanimljiv datum, Fauci nije tako siguran

Cjepivo mora biti i sigurno i učinkovito. Ako bi to bio slučaj, ne bih ni trenutka oklijevao i cijepio bih se, kaže Fauci
Trump, Fauci
 Afp

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju cjepiva za koronavirus do početka studenog, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija France Presse dobila na uvid.

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) "traže" da države "što prije" učine sve kako bi centri za distribuciju budućeg cjepiva bili "potpuno operativni do 1. studenog 2020." (dva dana prije američkih izbora), piše njihov ravnatelj Robert Redfield u pismu koje je prošli tjedan poslao saveznim državama.

Čelnik CDC-a spominje napose ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licencija.

Ovo je još jedan znak da je utrka za cjepivo u punoj brzini diljem te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.

Zdravstvene vlasti se "ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju cjepiva za Covid-19 u jesen 2020.", ističe Redfield u pismu.

Fauci: 'Vjerojatnije je da ćemo cjepivo imati krajem godine'

Američki liječnik Anthony Fauci rekao je za CNN da je zamislivo, ali ne baš i vjerojatno da će tijekom listopada biti spremno cjepivo za koronavirus.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti poručio je službenicima javnog zdravstva diljem SAD-a da se pripreme na distribuciju potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa krajem listopada. No, Fauci je danas rekao da bi takvo što bilo vjerojatnije tijekom studenog ili prosinca.

'To su sve samo pretpostavke. Zamišljeno je da bismo ga mogli imati do kraja listopada, iako mislim da to nije vjerojatno', rekao je Fauci za CNN.

Dodao je i kako on i njegova obitelj neće oklijevati cijepiti se jednom kad cjepivo bude odobreno.

'Nipošto. Prilično sam siguran da cjepivo neće biti odobreno za američku javnost ako nije istinski sigurno i učinkovito. Naglašavam, mora biti i sigurno i učinkovito. Ako bi to bio slučaj, ne bih ni trenutka oklijevao i cijepio bih se, a to bih preporučio i svojoj obitelji', zaključio je Fauci.

Tri scenarija

Predsjednik Donald Trump, kandidat za drugi mandat na izborima 3. studenog, rekao je prošli tjedan da će Sjedinjene Države imati cjepivo "ove godine".

Premda je nekoliko cjepiva u fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedno biti djelotvorno i sigurno, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju kako bi uštedjele dragocjeno vrijeme.

U dokumentu koje je objavio New York Times i koje je poslano lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo ravnatelja CDC-a, razrađuju se tri scenarija ovisno o razvoju "cjepiva A" i "cjepiva B". Čini se da potonja odgovaraju cjepivima na kojima rade Pfizer i Moderna, piše američki dnevnik. SAD je od ovih kompanija naručio milijune doza.

"Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano cijepljenje protiv Covida-19 jer će opskrba cjepivom biti ograničena", obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se potanko opisuju uvjeti njihova skladištenja i navodi tko se prvi treba cijepiti, a to su zdravstveni radnici.

Trenutno se u SAD-u u fazi ispitivanja nalaze tri cjepiva. Britanski proizvođač lijekova Astra Zeneca je u ponedjeljak priopćio da su započeli treću fazu ispitivanja svojeg eksperimentalnog cjepiva u SAD-u. Cjepivo razvijeno u partnerstvu sa Sveučilištem Oxford ima potporu američke savezne vlade, dok su Moderna i Pfizer/BioNTec već u tijeku treće faze, također uz financiranje savezne vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:42