PRIJETNJE OBITELJI

SAD i EU osudile napad na urednicu portala u Ljubuškom: Napadnuta zbog dokumentarca o muževoj ulozi u ratu

Veleposlanstvo SAD-a zatražilo je zaštitu za njezinu obitelj
 Branimir Boban / CROPIX

MOSTAR - Europska unija i predstavnici Sjedinjenih Američkih Država u BiH osudili su u petak napad na glavnu urednicu internetskog portala tacno.net Šteficu Galić iz Ljubuškog, čija su se obitelj i drugi sudionici našli pod snažnim pritiscima nakon prikazivanja dokumentarnog filma u tome gradiću o ulozi njezina muža Neđe u spašavanju Bošnjaka za vrijeme rata.

Dokumentarni film "Neđo od Ljubuškog", čija je autorica Titova unuka Svetlana Broz , izazvao je osude brojnih hrvatskih braniteljskih udruga koje su se usprotivile prikazivanju filma sredinom ovoga mjeseca u Ljubuškom, dok je Štefica Galić nakon toga fizički napadnuta.

- Američka vlada je zabrinuta zbog prijetnji koje su upućene njoj i drugima kao rezultat prikazivanja filma o njezinim i aktivnostima njezina pokojnog supruga pri pomaganju drugima tijekom rata, rekao je za medije u Mostaru šef političkog odjela veleposlanstva SAD-a u BiH. Dodao je da je veleposlanstvo SAD-a zatražilo provođenje temeljite istrage i zaštitu za obitelj Galić koja je izložena pritiscima.

I predstavnici Europske unije u BiH osudili su napad na Šteficu Galić izražavajući očekivanje da nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini istraže incident i procesuiraju odgovorne.

Dodali su da poštivanje medijskih sloboda, snošljivost i poštovanje između zajednica predstavljaju osnovne vrijednosti EU i veoma su značajne za zemlje koje imaju perspektivu za članstvo u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:29