PROBLEMATIČNI STATUSI

RUSKI VOJNICI OTKRILI PUTINOVU TAJNU Na društvenim mrežama razotkrili svoju lokaciju

Rusija je nekoliko puta porekla da su njene vojne snage razmještene u Ukrajini
TOPSHOTSSelf-proclaimed Prime Minister of the pro-Russian separatist "Donetsk People's Republic" Alexander Borodai (C) stands as he arrives on the site of the crash of a malaysian airliner carrying 298 people from Amsterdam to Kuala Lumpur, near the town of Shaktarsk, in rebel-held east Ukraine, on July 17, 2014. The plane was shot down over Ukraine by a surface-to-air missile Thursday but it was unclear who fired the weapon, US officials said. AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET
 AFP

U doba društvenih mreža ljudi imaju potrebu podijeliti sve o svojim životima. To se u mnogim slučajevima pokazalo kobnim. Tako su primjerice ruski vojnici odlučili objaviti nešto što bi moglo imati ozbiljne geopolitičke posljedice. Naime, nekolicina njih otkrila je svoje prisustvo u istočnoj Ukrajini ili blizu tog teritorija, piše Business Insider.

Kako navodi Insider, javna je tajna da su proruski separatisti u istočnoj Ukrajini povezani sa ruskim obavještajcima, koji im šalju podatke i oružje te ih obučavaju za borbe. Međutim, Rusija je nekoliko puta porekla da su njene vojne snage razmještene u tom području.









U srijedu je na Instagramu pronađena fotografija 24-godišnjeg ruskog vojnika Aleksandra Sotkina, koji je izgleda baziran na jugu Rusije. Njegove slike su uobičajene, uglavnom selfiji, ali je lokacija ono što je posebno kod njih.

Na dvije fotografije Sotkin je u istočnoj Ukrajini, u selima Krasna Taliča i Krasni Derkul, pod kontrolom separatista. Obje slike su obilježene oznakom uz pomoć GPS-a na njegovom telefonu ili tabletu.

Tu je i Mihail Čugunov, ruski vojnik čiju je poruku na sada zatvorenoj stranici “VKontakte” (ruskoj verziji Facebooka) snimila ukrajinska novinarka Miroslava Peca. Čugunov se pohvalio da je dovezao raketni sustav grad u Ukrajinu.

- Bombardirali smo Ukrajinu cijelu noć, kaže,pak vojnik Vadim Grigorjev na fotografiji postavljenoj 23. srpnja.

Ovaj ozbiljni prekršaj operativne sigurnosti na društvenim mrežama djeluje nevjerojatno, ali su ovakvi slučajevi toliko uobičajeni među primjerice američkim vojnicima, da se od njih traži da prođu kroz obuku i nauče o posljedicama takvih postupaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:29