RUKA POMIRENJA?

Ruski veleposlanik kaže da je Kabul pod talibanima bolji nego što je bio pod Ghanijem

Očekuje da će u utorak održati sigurnosne razgovore s talibanima, koji su već okružili rusko veleposlanstvo
 Javed Tanveer/AFP

Ruski veleposlanik u Afganistanu Dmitrij Zhirnov pohvalio je ponašanje talibana, rekavši da je ta skupina - koja se u Rusiji još uvijek naziva terorističkom organizacijom - učinila Kabul "boljim" nego što je to bilo pod afganistanskom vladom, piše Independent.

Iako Zhirnov još nije službeno priznao da su talibani legitimni vladari Afganistana, njegovi komentari odražavaju ruske napore da poboljšaju veze s talibanima.

Govoreći u ponedjeljak na moskovskom radiju Ekho Moskvy, rekao je kako je impresioniran dosadašnjim "razumnim i poslovnim" ponašanjem talibana.

"Situacija je mirna i dobra i u gradu se sve smirilo", rekao je. "Situacija u Kabulu pod talibanima je bolja nego što je bila pod Ashrafom Ganijem."

Nakon što je predsjednik Gani u nedjelju pobjegao iz zemlje, Zhirnov je rekao da je "režim pao kao kuća od karata".

"Osjećao se nered, vakuum u moći, a pljačkaši su izašli na ulice."

Rekao je radijskoj postaji da su nenaoružane talibanske jedinice ušle u Kabul, tražeći od vladinih i američkih snaga da predaju oružje; kasnije je rekao da su naoružane jedinice ušle u grad i uvele policijski sat.

Dodao je da su škole u Kabulu, uključujući i one za djevojčice, ponovno počele funkcionirati.

Naveo je kako očekuje da će u utorak održati sigurnosne razgovore s talibanima, koji su već okružili rusko veleposlanstvo, dodajući kako je ta militantna skupina prethodno obećala zaštitu ruskih diplomata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:21