NIŠTA OD ZATVORA

RUSKI SUD OSLOBODIO VOĐU OPORBE Navalni može na slobodu, ali ne može se kandidirati na izborima

Ruski prizivni sud potvrdio je danas raniju presudu protiv oporbenog vođe Alekseja Navalnog zbog pronevjere, ali je suspendirao njegovu zatvorsku kaznu

Ruski prizivni sud potvrdio je danas raniju presudu protiv oporbenog vođe Alekseja Navalnog zbog pronevjere, ali je suspendirao njegovu zatvorsku kaznu. To znači - Navalni može na slobodu, ali ne moože se kandidirati na izborima.

Navalni je u srpnju osuđen na pet godina zatvora zbog optužbi povezanih s njegovom svojedobnom dužnošću guverenera pokrajine Kirov. Žalio se na presudu, a sada mu je sud, čini se, definitivno zatvorio vrata prema mogućoj kandidaturi na predsjedničkim izborima u proljeću 2018. Na tim bi se izborima suprotstavio, naravno, predsjedniku Vladimiru Putinu koji je već neizravno najavio svoju novu kandidaturu.

Navalni je već dulje vrijeme najopasnijim protivnikom Putina. Čovjek koji bi mogao, tvrdi se, ujediniti oprobu i prekinuti dominaciju putinosvskih struktura u Kremlju. Sada se ova odluka da ga se pusti na slobodu doživljava kao mudar potez vladajućih da se izbjegne rađenje od njega političkog mučenika, a istodobno ga se politički neutralizira. Takve analize polaze od premise da u Rusiji ne postoji neovisno sudstvo i da je Navalni u pravu kada kaže da je proces protiv njega politički motiviran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:25