RAT U UKRAJINI

Ruski konvoj krenuo, Kijev: 'Nema šanse da ga pustimo preko granice!'

Putin je odlučio - šalje konvoj za koji Zapad tvrdi da je izgovor za vojnu invaziju
 AFP

KIJEV - Rusija je konačno odlučila - poslat će humanitarni konvoj koji bi trebao pomoći civilima koji su zatočeni u još dva preostala velika centra protuukrajinske pobune, u Donjecku i Luhansku.

Naime, nakon što su proruske snage - sada je to više nego sigurno iako se još čekaju rezultati međunarodne istrage koji bi trebali, kako je najavljeno, biti objavljeni krajem ovog tjedna - srušile malezijski zrakoplov sa 298 putnika i članova posade koji su svi poginuli, službena se Moskva ipak na određen način odmaknula od proruskih separatista.

Tu je pak prigodu iskoristila ukrajinska vojska koja je uz tihu, prije svega savjetničku potporu zapadnih zemalja krenula u kiruršku akciju odsijecanja dijelova pod kontrolom pobunjenika. I u tome je ostvarila značajne uspjehe te je sada izbila pred dva navedena grada i stavila ih u okruženje.

U međuvremenu je proveden “rat sankcijama”, prvo su SAD i EU nametnuli novi krug sankcija Rusiji koja je onda uzvratila protumjerama - koje niti izdaleka nisu tako dugotrajnog dometa kao one zapadne (iako će značajan broj tvrtki biti njima ozbiljno pogođen).

Moskva je potom prekinula i svoje vojne vježbe, ali u blizini ukrajinske granice je i dalje ostao značajan broj ruskih vojnika, tenkova i oklopnih vozila. Rusija je, kako je ukrajinska ofenziva postajala sve ozbiljnija, počela tražiti OESS na granici, pa zaštitu civila da bi konačno odlučila poslati humanitarni konvoj koji bi trebao pomoći civilima.

Jasno, Kijev je odmah reagirao negativno i rekao da nikakav humanitarni konvoj ne dolazi u obzir, svoj su glas digli i na Zapadu, a onda se uključio Crveni križ i ponudio svoje posredovanje tvrdeći da će oni obaviti pregled konvoja i tako osigurati da u njemu stvarno bude samo humanitarna pomoć.

Ukrajina je u prvi mah čak i bila sklona tom rješenju da bi nakon toga, kad je konvoj od 280 kamiona krenuo - Kijevu je bilo sasvim jasno da zapravo nema načina da se u tako velikom broju vozila obavi potpun pregled - donio odluku da će za ruski humanitarni konvoj granica ostati zatvorena.

NATO je pak dao možda i malo prejako upozorenje u kojem je istaknuo da Rusija i dalje planira vojnu intervenciju u Ukrajini: vjerojatno su se vodili ocjenom da Moskva misli kako je SAD sada angažiran oko zaustavljanja napredovanja džihadista u Iraku te da će biti manje fokusiran na stanje u Ukrajini.

No, odluka Rusije da pošalje samo humanitarni konvoj - ma čime on bio nakrcan - te da pristaje na kontrolu Crvenog križa pokazuje da Putin neće lako odustati od nastojanja da maksimalno potresa Ukrajinu, ali da zasad ne planira opsežniju vojnu operaciju. Posebno nakon što je postalo jasnim da Barack Obama čeka, ali kad odluči djeluje brzo.

Konvoj tako i dalje putuje, na granici ga čeka barijera. I sada se svi pitaju sljedeće: tko će popustiti (nekako slično kao i u kubanskoj krizi): Ukrajina, koja će ga pustiti pa tako izbjeći krizu, ili Rusija koja će ga okrenuti i optužiti Kijev za izazivanje humanitarne krize, ali tako pokazati da nije spremna za ozbiljnije zaoštravanje. Ili će ga Kremlj uvesti u Ukrajinu tenkovima. A onda bi se otvarilo novo, globalno krizno žarište. Čekamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:33