SVE NAPETIJE STANJE

RUSKA VOJSKA ZAUZELA SELO KOD KRIMA Ukrajina: 'To je invazija'

Ukrajina je optužila Rusiju da je vojno zauzela njezin teritorij, razmjestivši 80 vojnika, helikoptere i oklopna vozila u selu smještenom s druge strane administrativne granice između poluotoka Krima i kontinentalnog dijela Ukrajine
 AFP

KIJEV - 'Ukrajinske oružane snage su danas zaustavile pokušaj vojnih snaga Ruske Federacije da uđu na teritorij regije Hersonske oblasti . To smo momentalno onemogućili', objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane poslijepodne, a prenosi Guardian pozivajući se na Reuters.

PROSVJEDI U MOSKVI 50.000 Rusa izašlo na ulice protiv Putinove okupacije Krima

Ukrajinska vojska je upotrijebila zrakoplove, kopnene snage i aeromobilni odred u ovoj operaciji. Teritorij o kojem se radi je dugačko područje koje je postavljeno paralelno uz Krimski poluotok, kojeg sad kontroliraju ruske snage.

Međutim, samo par sati kasnije Ukrajina je optužila Rusiju da je vojno zauzela njezin teritorij, razmjestivši 80 vojnika, helikoptere i oklopna vozila u selu smještenom s druge strane administrativne granice između poluotoka Krima i kontinentalnog dijela Ukrajine, javlja AP.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova traži "hitno povlačenje" snaga te prijeti da će odgovoriti "svim sredstvima kako bi zaustavio rusku vojnu invaziju". Istodobno rusko ministarstvo unutarnjih poslova u subotu izvješćuje kako Rusija razmatra "zahtjeve za obranom mirnih građana" u Ukrajini. Prije dva tjedna ruski je parlament odobrio zahtjev predsjednika Vladimira Putina da razmjesti oružane snage u Ukrajini da bi se ondje zaštitilo većinsko rusko i rusofono stanovništvo, nakon što je s vlasti poslije velikih prosvjeda svrgnut ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

"Rusija neprestano prima brojne zahtjeve za obranom mirnih građana u Ukrajini i razmotrit će ih", stoji u priopćenju ministarstva.

Nakon razgovora u petak s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva nema i ne može imati planove o invaziji istočne Ukrajine. No njegovo je ministarstvo izvijestilo i kako Rusija zadržava pravo da obrani svoje sunarodnjake.

Podsjetimo, ukrajinske vlasti optužile su danas Rusiju za izazivanje pucnjave u Harkivu na ukrajinskome istoku, u strahu da će Moskva iskoristiti nasilje protiv etničkih Rusa kako bi opravdala invaziju.

Vršitelj dužnosti ukrajinskoga predsjednika Oleksander Turčinov rekao je u parlamentu da je nasilje na istoku zemlje djelo "agenata Kremlja".

U pucnjavi u noći na subotu ubijena su dvojica mladića od 20 i 21 godinu, a policija je priopćila kako je uhićeno tridesetak osoba s obiju strana.

Neredi su počeli kad su se proruski demonstranti potukli s ukrajinskim protivnicima u blizini sjedišta ukrajinskih nacionalističkih organizacija, a obje su grupe bile naoružane.

Oko 1,8 milijuna registriranih birača na Krimu izaći će u nedjelju na sporni referendum kako bi se izjasnili gdje vide svoju budućnost: u Ukrajini ili u Rusiji.

Proruski militanti napali stožer u Donjecku

Proruski aktivisti su u subotu napali sjedište specijalnih snaga Donjecka, rusofonog uporišta istoka Ukrajine, zahtijevajući oslobođenje njihovog samoproglašenog guvernera i pravo da se izjasne za pripojenje te regije Rusiji.

Incident se dogodio tri tjedna nakon pada proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, svrgnutog prosvjednim pokretom u Kijevu i uoči referenduma na Krimu o pripojenju tog ukrajinskog poluotoka Rusiji.

"Referendum, referendum", skandirala je masa od najmanje pet tisuća okupljenih na trgu Lenjin, koji su se zatim uputili prema sjedištu specijalnih snaga SBU.

Dvojica mladih su skinuli ukrajinsku zastavu i zamijenili ju ruskom na kojoj je pisalo "Republika Donjeck".

Prosvjednici zahtijevaju oslobođenje Pavla Gubareva, samoproglašenog narodnog guvernera regije. Optužen za separatizam, uhićen je 6. ožujka.

"Ljudi su bijesni na policiju i vlasti koje suzbijaju prosvjede", objasnio je Robert Donia koji se predstavio kao zamjenik Gubareva.

"Oni su oslobodili prosvjednike Majdana (proeuropske aktiviste koji su svrgnuli Janukoviča), ali naše zadržavaju u zatvoru" istaknuo je Donia koji se obratio okupljenima i rekao da je za nedjelju dogovorio oslobođenje Gubareva. (H)

UN-ova rezolucija o Ukrajini: Peking suzdržan, Moskva protiv

Rusija je u subotu uložila veto na zapadnjački nacrt rezolucije kojim ukazuje na referendum o statusu Krima, dok je Kina bila suzdržana izoliravši dodatno Moskvu u tom pitanju tijekom glasanja u Vijeću sigurnosti u subotu ujutro.

To izglasavanje su tražile Sjedinjene Države koji su sastavile vrlo umjeren tekst, kako bi dobile pristanak Pekinga.

Kina se u Vijeću sigurnosti često priklanja Rusiji, posebice tijekom glasanja o Siriji, ali ovog puta se distancirala.

Nacrt rezolucije koji je dobio 13 glasova za je odbačen. Kao stalna članica Vijeća, Rusija može blokirati svako zauzimanje stajališta te instance.

Nacrtom rezolucije se referendum predviđen za nedjelju o priključenju tog poluotoka pod kontrolom ruskih postrojbi Rusiji, smatra "bez ikakve valjanosti".

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je opravdao takvo izjašnjavanje ponovivši da su nove vlasti Kijeva nastale državnim udarom koji je stvorio pravnu prazninu i iziskuje referendum. "Rusija će poštivati volju narod Krima", rekao je.

Kineski veleposlanik Liu Jieyi je objasnio njihovu suzdržanost ponovivši da je njegova zemlja uvijek poštivala suverenitet i teritorijalnu cjelovitost država. On je pozvao sve strane na suzdržanost i predložio je osnivanje međunarodnog mehanizma koordinacije kako bi se pronašlo političko rješenje.

Dva načela kineske diplomacije su neuplitanje i poštivanje teritorijalne cjelovitosti, koje bi bile dovedene u pitanje referendumom u nedjelju.

"Rusija može uložiti veto na tu rezoluciju, ali ne može uložiti veto na istinu", rekla je američka veleposlanica Samantha Power, aludirajući na Povelju Ujedinjenih naroda. (H)

Američki razarač izvest će dodatne vježbe u Crnome moru

Američki razarač Truxtun izvest će dodatne vježbe zajedno s ostalim savezničkim brodovima u Crnome moru, rekao je danas njegov zapovjednik Andrew Biehn.

Vježbe će predstavljati dodatan međunarodni odgovor na ruske akcije u Ukrajini, kazao je Biehn novinarima na razaraču s 300 članova posade, usidrenome u jednoj bugarskoj luci.

Brod je prošli tjedan sudjelovao u vježbama zajedno s rumunjskim i bugarskim brodovima nekoliko stotina milja od mjesta gdje su smještene ruske vojne snage koje su upale na Krim nakon velikih prosvjeda. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:17