LUKAŠENKO U STRAHU

RUSKA KRIZA UZDRMALA SUSJEDE Velika sječa glava u vrhu Bjelorusije, stradali premijer, guverner...

 AFP

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko, kojega često zovu zadnjim europskim diktatorom, u subotu je posmjenjivao pola vlade, uključujući i premijera, nakon što se država našla na teškim ekonomskim mukama uslijed gospodarske krize u susjednoj Rusiji.

Lukašenko je svoj potez, doduše, povezao s predsjedničkim izborima na kojima će se sljedeće godine vjerojatno kandidirati za još jedan mandat na čelu države kojom željeznom rukom upravlja već 20 godina.

'Predsjednički će izbori biti test za sve nas. (...) Promjene u kabinetu nisu ništa neuobičajeno', objavljeno je na Lukašenkovoj web stranici.

Smijenjen je Mihail Mjasnikovič, na mjesto predsjednika vlade imenovan u prosincu 2010. godine, a na njegovo je mjesto postavljen dosadašnji šef premijerova osoblja Andrej Kobjakov. Poziciju je izgubio i guverner narodne banke te još nekoliko visokih dužnosnika, među kojima su ministri gospodarstva i industrije. Lukašenko je obećao da će novoimenovane ljude držati osobno odgovornima za ekonomsko stanje u predstojećem periodu.

Premda bjeloruski rubalj formalno nije vezan uz ruski rubalj, veliki i nagli sunovrat ruske valute loše se odrazio na gospodarstvo Bjelorusije, koje je dubinski povezano s ruskim. Mnogi su građani u panici nagrnuli u mjenjačnice kako bi se riješili domaće valute u korist američkog dolara. Bjeloruski je rubalj od početka godine izgubio polovicu svoje vrijednosti.

Zbog paničnog rješavanja domaće valute, centralna je banka uvela privremeni porez od 30 posto na svaku kupovinu strane valute, a povećala je i kamatnu stopu na čak 50 posto.

Prije mjesec dana Lukašenko je priznao negativan utjecaj ruske krize na Minsk te je naredio da sve državne transakcije s Moskvom ubuduće budu obavljane u dolarima ili eurima s obzirom da su fluktuacije u vrijednosti ruskog rublja 'nepodnošljive'.

Neovisni politički analitičar Aleksej Korolj tvrdi da su smjene u bjeloruskom vrhu zapravo puka kozmetika jer nitko od novih ljudi ne donosi novu ekonomsku politiku. 'On ne želi ići u reforme jer bi na kraju one dovele do kolapsa njegova autoritarnog režima', izjavio je za AFP Korolj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:41